7 знака, че прекалявате със захарта


7 знака, че прекалявате със захарта
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора смятат, че само диабетиците имат високи нива на кръвната захар. Но това не е така. Всеки човек може да страда от това и да не забелязва вредите, които захарта е нанесла върху нервите, кръвоносните съдове и органите.

За да предотвратите усложнения, е важно да разпознаете симптомите навреме и да предприемете подходящи мерки. Ако забележите някои от следните знаци, най-добре се консултирайте с лекар.

1. Постоянен глад

Високата кръвна захар пречи на глюкозата да влезе в клетките. Като резултат, тялото не получава енергия и затова иска храна отново и отново, превръщайки това е порочен кръг.

2. Чувствате се уморени

При високо ниво на кръвната захар, тялото е неспособно да складира и абсорбира глюкозата правилно. Енергията се използва неефикасно и клетките на тялото не получават горивото, от което имат нужда. Всичко това води до факта, че човек често се чувства изморен без причина.

3. Често уриниране

Ако кръвната захар е висока, бъбреците не могат да абсорбират течността. Заради това тялото се опитва да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, разрежда кръвта с вътреклетъчна течност, като по този начин концентрацията на глюкозата се нормализира. Това води до често уриниране. 

4. Суха уста, неутолима жажда

Сухата уста и силната жажда са последиците от тежка загуба на течности. Хипоталамусът, който оценява нивото на хидратация и причинява жажда, изпраща сигнал на мозъка. Най-добре е в такива случаи да пиете вода или чай без захар.

5. Загуба на тегло

С високо ниво на глюкоза може да отслабнете за кратък период от време, дори да приемате много калории. Има няколко причини за това:

* Загубата на течност заради честото уриниране води до ниско ниво на течност в цялото тяло, което се отразява и на външния вид.

* Ако нивото на инсулин е недостатъчен за обработването на глюкозата, тялото превключва на горене на мазнини.

* Голямо количество урина при високо ниво на глюкоза кара тялото да гори повече калории. По този начин, тялото се опитва да "изхвърли" излишната глюкоза.

6. Суха кожа

Сухата кожа е свързана с високото ниво на кръвна захар заради няколко причини:

* Честото уриниране дехидратира тялото до такава степен, че кожата става суха.

* Проблемите с кожата на краката е знак за атеросклероза - втвърдяване и стесняване на артериите и съпътстващо намаляване на кръвообращението - заболяване, което често се среща при диабетици.

* Повредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят на баланса кожа-вода.

7. Трудно концентриране

Високите нива на захар пречат на глюкозата да достига до мозъчните клетки, затова мозъкът изпитва трудности да получава енергия. Това се отразява на бързината на мислене и взимането на решения.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама