8 мита за храносмилането


8 мита за храносмилането
Снимка: Thinkstock/Guliver

Причинява ли наистина бобът много газове? Дълго ли се обработва погълнатата дъвка в стомаха и черната? За какво помагат фибрите? Неизбежен ли е запекът с напредването на годините? Намерете отговор на тези и други интересни въпроси и защо са разпространени толкова много погрешни схващания за...

Мит 1: Пикантните храни причиняват язва на стомаха

Въпреки че в миналото немалко лекари са смятали пикантните храни за основната причина за образуването на язви, сега това твърдение категорично се отхвърля. По-голямата част от стомашните язви се дължат на инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или поради злоупотребата с т.нар. неопиодни аналгетици като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пикантните храни могат да задълбочат стомашните проблеми при някои хора, но не и причинят язва.

Мит 2: Ако погълнете парче дъвка, то ще се обработва цели години в стомаха и червата

Може да ви се струва логично погълнатата дъвка да стои дълго време неразградена в стомаха, тъй като не се разлага в устата както останалите храни, но това съвсем не е вярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт и затова както останалите храни се предвижва по цялата му дължина без особен проблем. По този начин организмът я изхвърля до няколко дни след поглъщането й.

Мит 3: Ядките увеличават риска от дивертикулит

В миналото хората с дивертикулит (състояние при което „джобове” в стената на дебелото черво се възпаляват и инфектират) са били съветвани да избягват на всяка цена ядките, пуканките и царевицата. Опасенията за това са били, че несмилаеми частици могат да заседнат в тези “джобове” и допълнително да утежнят състоянието. Направено през 2008 г. мащабно проучване обаче опровергава напълно тези твърдения и дори предполага обратното – хора, които често ядат ядки, царевица и пуканки са с по-малък риск за развитие на това заболяване.

Мит 4: Бобовите растения причиняват най-много газове

Въпреки че хората често се шегуват с хората, яли боб и леща, в действителност тези храни съвсем не заемат първото място по причина за газове. Там са млечните продукти, защото с възрастта тялото все по-трудно успява да разгради и абсорбира захарта в млякото (т.е. лактозата).

Мит 5: Хората с лактозна нетолерантност не трябва да ядат млечни продукти

Да, хората с непоносимост към млякото и млечните продукти (т.нар. лактозна нетолерантност) се различават значително по способността си да преработват и усвояват в червата си този тип храни. Но, докато едни от тях могат да развият симптоми само след една чаша мляко, други могат да пият две и повече без проблеми. Обичайно хората усвояват по-добре киселото мляко и сладоледа отколкото прясното. За да установите кои млечни продукти са подходящи за вас, действайте по метода „проба – грешка”.

Мит 6: Изпушването на цигара облекчава стомашните киселини

Действителността е тъкмо обратната – тютюнопушенето допринася за връщането на стомашно съдържимо в хранопровода. Никотинът в цигарения дим отпуска долния сфинктер на хранопровода и позволява на киселинното съдържимо на стомаха да се придвижи обратно на естествения си път. Това предизвиква болкова симптоматика, описвана от много хора като стомашни киселини.

Мит 7: Остаряването е основна причина за запек

Статистиката показва, че наистина по-възрастните хора страдат по-често от запек, но това няма нищо общо с естествените процеси на стареене. Основните причини за запек сред по-възрастните са:

• на медикаменти;

• заседналият начин на живот;

• консумацията на по-малко течности и фибри

Мит 8: Фибрите в храната помагат само при запек, но не и при диария

На пръв поглед изглежда нелогично фибрите да помагат срещу диария, след като те предпазват така умело от запек. Но това е факт! Консумацията на богати на влакнини храни помага в регулацията на изпражненията, така че те да не са нито толкова твърди в случаите на запек и нито толкова воднисти в случаите на диария.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама