8 съвета за свеж дъх


8 съвета за свеж дъх
Снимка: iStock/Guliver

Сухият език, заедно с цялата лигавица на устната кухина, са водеща причина за лошия дъх, означаван с медицинския термин халитоза. Хроничната сухота в устата поради намалено отделяне на слюнка се нарича ксеростомия. Ако страдате от това състояние, много вероятно е в устата ви да се създаде анаеробна среда, която стимулира развитието на сяра-продуциращи бактерии (на които се дължи и лошият дъх и вкус в устата). Този неприятен проблем може да бъде решен с помощта на някои ефективни методи, приложени самостоятелно у дома.

Стъпка №1

Пийте поне 8 чаши вода на ден (около литър и половина), за да поддържате тялото си добре хидратирано и устата си винаги влажна. Това вероятно е първата най-ефективната мярка в борбата със сухата уста и неприятния дъх.

Стъпка №2

Дръжте винаги под ръка твърди бонбони без захар. Смученето им стимулира сетивата и производството на слюнка. Дъвките без захар са също добра алтернатива.

Стъпка №3

Поддържайте добра орална хигиена - мийте зъбите си и езика с антибактериална паста за зъби след всяко хранене, използвайте конец за зъби поне веднъж дневно и промивайте устната си кухина с вода за уста, несъдържаща алкохол. Ходете на профилактични прегледи при стоматолог поне веднъж на 6 месеца.

Стъпка №4

Ако все пак лошият дъх е налице, купете си дъвка или дражета със силен аромат – например мента или магнолия. Те са особено подходящи и защото имат силен бактерициден ефект, който се проявява в рамките на няколко минути.

Стъпка №5

Семената от копър също са ефективно оръжие срещу сухата уста и халитозата. Те могат да бъдат използвани като чай - чудесна напитка за хидратиране и освежаване на устата.

Стъпка №6

Избягвайте да ядете ястия със силна миризма, които могат да причинят лош дъх. Много пъти причината за лошия дъх е съвсем проста - храни като чесън, лук, някои подправки с характерна миризма, подправените меса.

Стъпка №7

Яжте редовно свежи зеленчуци и плодове, които са естествени „чистачи” на зъбите от плака и парченца храна. Ябълки, целина, моркови, чушки - те са полезни не само за сърцето, но и за зъбите. Освен това стимулират отделянето на слюнка.

Стъпка №8

Посетете веднага зъболекар, ако имате съмнения, че лошият дъх се дължи на медицински проблем.

И още:

Пробвайте домашно приготвена паста за борба с неприятния дъх, като разбъркате сода за хляб и сол в отношение 3:1. След това потопете четката си в сместа и преминете към обичайното търкане на зъбите. Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца, за да постигнете оптимални резултати.

Откажете цигарите. Халитозата е само един от многото проблеми, които пушенето причинява.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама