9 СУПЕР храни за отлично здраве


9 СУПЕР храни за отлично здраве
Снимка: iStock

Всеки знае, че ако иска да е в добро здраве през цялата година, трябва внимателно да подбира менюто си.

Ето защо подбрахме за вас 10 супер храни, които са много полезни:

Червеното цвекло е изключително полезно и особено предпочитано през зимата. То се бере през есента и през студената част на годината се превръща в източник на витамини, който ще ви направи по-здрави и силни, а според някои проучвания покачва и либидото.

Копривата  сдържа два до четири пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е много богата на витамин A, C и E, а като се сготви и не пари.

Вижте още: Страхотни ползи от смокинята

Черешите и вишните са сред най-полезните плодове, защото облекчават мускулните болки и предотвратяват сърдечни заболявания, подсилват имунитета и подобряват мозъчната дейност, а с мелантонина в тях, регулират и цикъла на съня, с което помагат и срещу безсъние.

Боровинките са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксидантни, витамини, фибри и комплексни захари. Някои от тях се запазват добре дори и след замръзяване, заради което са дори по-популярни така.

Касисът съдържа толкова витамини, колкото годжи бери и ни влияе също толкова добре, докато съдържа една седма от калориите им, освен ако не е под формата на мармалад или ликьор.

Ябълките са много полезни за мозъка, сърцето, кожата и костите. Те намаляват и риска от диабет.

Тиквените семки са източник на протеини, омега 3 мастни киселини и фибри. Те съдържат и много магнезий и цинк.

Лененото семе е богато на фибри и съдържа много протеини, омега-3, витамин B и минерали. За веганите е начин за заместването на яйцата в печива, но и без да си веган имаш много причини да си слагаш по 1 ч.л. мляно семе сутрин в закуската.

Шипката съдържа витамин C и каротиноиди. Нейната отвара и мармалад са много популярни през зимните месеци.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама