Как да се справиш с емоционалното хранене


Как да се справиш с емоционалното хранене
Снимка: iStock/Guliver

Има моменти, когато стресът, самотата, вината или дори скуката ни идват в повече – тогава търсим начин да удавим неприятните емоции и обикновено го правим с помощта на алкохол или храна. В случая ще обсъдим проблема с емоционалното хранене и как да се справим с него.

Първо, помисли какво искаш. Ако не си наистина гладна, хапни нещо вкусно, но малко, вместо да се нахвърляш върху възможно най-калоричната храна в хладилника си и да я унищожаваш до последната трошица. Наложи си да не мислиш за ядене, като вместо това се захванеш с нещо друго, което да ти е приятно – четене, филм или разходка.

Научи се да споделяш. Когато не таиш чувствата в себе си, нямаш нужда да ги „заглушаваш” с помощта на храната. Ако някой те обиди – кажи му го. Ако искат от теб нещо, което не можеш да дадеш, откажи смело. Когато те ядосат, дай воля на гнева си и покрещи. Всичко това ще ти помогне да се почувстваш пречистена и храната вече няма да представлява такъв интерес за теб.

Почивай си. Често умората е причината да се нахвърляш на въглехидратите в опит да си осигуриш допълнителна енергия. Не си позволявай да стоиш будна до късно, защото точно тогава изкушението става най-голямо. Лягай преди 12 ч. и се буди рано, но си осигурявай поне по 8 часа сън на ден.

Зареди се с плодове. Следващият път в магазина не се доближавай до щанда с вкусотии, вместо това си купи 2 килограма сезонни плодове и когато почувстваш нужда да хапнеш нещо сладко се ограничи до тях. Така дори и да изядеш много, чувството за вина няма да те тормози, защото ще знаеш, че си осигурила на организма си витамини, а и калориите в плодовете не могат да се сравняват по качество и количество с тези в бисквитите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама