Как раздялата влияе на тялото ни


Как раздялата влияе на тялото ни
Снимка: iStock/Guliver

След раздяла човек се чувства депресиран и объркан, но това е част от живота. Имаме нужда от време и усилия, за да забравим и продължим напред.

Несъмнено раздялата с човек, когото обичаме, влияе на психиката ни и не само. Тя всъщност се отразява и на тялото ни. Ето какво се случва с нас, когато сърцето ни е разбито:

1. Коса 

Под влиянието на прекалено голям стрес косата започва да губи блясъка си, да се къса и пада. Трябва много добре да се погрижите за косата си, за да избегнете това. Ако преживявате раздяла, много вероятно е да започнете да виждате повече косми по четката сутрин.

2. Мускулни болки 

Може да получите спазми заради постоянното и повишаващото се главоболие. Ще ви е трудно да тренирате и да извършвате каквато и да е физическа дейност като цяло. Това е така, защото тялото ви е изложено на силен стрес.

3. Болка в гърдите 

Случвало ви се е, докато страдате и плачете, да имате чувството, че ви боли сърцето? Със сигурност да. Емоционалната болка често е възможно да премине във физическа, най-често се проявява с пробождания в сърцето.

4. Нужда от цигари и наркотични вещества 

Научно доказано е, че цигарите успокояват, когато човек е силно напрегнат и разтревожен. Наркотиците пък карат човек да се отпусне и да забрави реалността. Спира да мисли за проблемите и се откъсва от ежедневието. Това е една от най-големите вреди след раздяла и е за предпочитание да не посягате към тях.

5. Изморен вид и подпухнало лице

Много често, когато сте разстроени, не можете да заспите, защото плачете по цяла вечер. Лицето ви губи свежия си и отпочинал вид, и изглежда постоянно изтощено. Емоционалните сълзи имат по-голяма концентрация на сол, отколкото другите, заради което лицето подпухва.

6. Проблеми с храносмилането 

Заради проблемите с мускулите, които споменахме малко по-горе, е възможно да бъде засегната и храносмилателната система. Това води до загуба на апетит и сериозни проблеми със здравето.

7. Наддаване на килограми 

Когато човек е в депресия заради раздяла, клетките стават по-малко чувствителни към инсулин и тялото започва да произвежда повече от него и се запасява със захар. Тази складирана захар води до рязко напълняване.

8. Проблеми със сърцето 

След раздяла адреналинът е много висок и работата на сърцето се ускорява. Това може да доведе до прескачане на сърцето и пробождания. Ако имате подобен проблем, се консултирайте с лекар.

9. Проблемна кожа 

Когато кортизолът, хормонът на стреса, е в много голямо количество, това се отразява негативно и върху кожата. Тя става суха, отпусната и податлива на акне, екземи, фини линии, бръчки и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама