Какво се случва, когато ядем мед с канела


Какво се случва, когато ядем мед с канела
Снимка: iStock/Guliver

Хората използват мед и канела от векове, като тези продукти са много известни в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Медът никога не се разваля, а канелата била толкова ценена преди хиляда години, че само императорът я получавал като подарък. Сега всеки има достъп до тях, а техните качества са научно доказани. Комбинацията от мед и канела е супер вкусна, но и много полезна. Ето защо е добре да ги хапвате всеки ден.

Против преждевременно стареене

Свободните радикали (оксиданти) агресивно окисляват тъканите и унищожават клетките на тялото. Това може да доведе до преждевременно стареене и болести. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, което забавя процеса на стареене.

* Медът съдържа феноли, ензими, флавоноиди и органични киселини, всички мощни антиоксиданти. Изследвания са показали, че по-тъмният мед е богат източник на тези компоменти.

* Канелата съдържа полифеноли, които също са силни антиоксиданти. Тя превъзхожда 26 други подправки и билки в броя на антиоксидантите, включително и чесън и риган 

Подобрява функцията на сърцето

Медът и канелата помагат за предотвратяването на сърдечносъдови болести. 

* Медът увеличава притока на кръв към сърцето, по този начин се разширяват стените на артериите. Също така съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на кръвни съсиреци, които често водят до инфаркти и инсулти.

* Канелата е открито, че намалява лошия холестерол (тя образува атеросклеротични плаки по артериалните стени) и увеличава нивата на добрия хотестерол в нашето тяло.

* Добавете пълни лъжици канела в буркан с мед, разбъркайте добре и яжте редовно на закуска.

Бори се с инфекции

И медът, и канелата имат антибактериален ефект, затова може да използвате тази комбинация, когато имате настинка, но също така при инфекции на бъбреците и пикочния мехур.

* Медът е натурален антибиотика. От дълго време се използва за дезинфекция на рани. Той съдържа протеина дефензин-1 и ензима глюкоза оксидаза, които разрушават бактериите.

* Канелата има антибактериален, противовъзпалителни и противогъбични действия. Той съдържа канелен алдехид, който придава на продукта неговия известен аромат и полезни качества.

Помага за отслабване

Те помагат да се отървем от излишните килограми, когато са съчетани със здравословно хранене и упражнения.

* Заменете сладките неща с канела. Умерената консумация на мед ще намали калориите във вашата диета. Нещо повече, рафинираната захар причинява високи нива на кръвната захар, а след това внезапно спадане на кръвната захар. Тези промени в глюкозните нива могат да доведат до емоционална нестабилност, а също така до свръхпроизводство инсулин.

* Канелата намалява кръвните нива на захарта и увеличава чувствителността към инсулин, която е отговорна за метаболизма. Следователно по този начин се увеличава метаболизма, а глюкозата се превръща в енергия, а не в мазнина.

Пийте една чаша с вода с 1 чаена лъжичка мед и 1/2 чаена лъжичка канела 30 минути преди закуска или 30 минути преди лягане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама