Какво трябва да знаем за основните хормони в женското тяло


Какво трябва да знаем за основните хормони в женското тяло
Снимка: Thinkstock/Guliver

За хормоните се пише много, по всевъзможни причини, от всякаква гледна точка. От тяхното количество в организма в значителна степен зависи здравето, настроението, външният вид, сънят, апетитът, силата на волята и даже интелектът.

Естроген - хормонът на женствеността и красотата

Именно благодарение на него фигурата, а и характерът, придобиват типично женски черти. При недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават бръчките. Той обновява клетките, запазва кожата и косата. Изобилието му не прибавя привлекателност, а често е причина за пълнота. Недостигът му предизвиква сухота на влагалището (болка при полов акт), 3-4 г. след менопаузата може да доведе до поява на остеопороза, атеросклероза, увеличаване на окосмяването.

Тестостерон - хормонът на силата и сексуалността

При жените се произвежда в надбъбречните жлези, като за нормално състояние е достатъчно малко количество. Именно той е причината човек да изпитва сексуално влечение, прави ни настоятелни, целеустремени, упорити. Изобилието му води до засилване на мускулатурата, характерът става избухлив и агресивен, кожата - по-груба и мазна, появяват се обриви. Недостигът има отрицателно влияние само на сексуалното влечение.

Окситоцин - хормонът на грижовността

Той също се произвежда от надбъбречните жлези. Постъпва в огромни количества в кръвта след раждане. Той създава и стремежът към закрила и грижа за новороденото. На всеки вид стрес женският организъм реагира с изхвърляне на окситоцин, затова жените грижовно се отнасят към съпрузите и децата си, подслоняват в дома си бездомно коте или наглеждат стара самотна съседка. Недостигът на този хормон води до постоянна раздразнителност, а понякога и до депресии.

Тироксин - хормонът на фигурата и ума

Синтезира се в щитовидната жлеза. Регулира обмяната на веществата и мисленето, т.е. влияе силно върху теглото и мисловните процеси. Изобилието му спомага за намаляването на теглото (дори прекалено), жената започва да напомня на мъж и във физиката, и в поведението си. Появяват се проблеми със сърцето, съня, постоянна тревога, трудности при съсредоточаване. Недостигът му води до затлъстяване, вялост и сънливост, слаба памет и недостатъчна концентрация на вниманието.

Нореадреналин - хормонът на смелостта, но и на яростта

Той не присъства постоянно в организма, а се произвежда само по време на стрес - мобилизира тялото до крайност при екстрени ситуации. Разширява съдовете, кръвта нахлува в главата, което помага на мисленето, лицето се покрива с руменина, бръчките се изглаждат, очите блестят. Човек става по-смел, лесно взима решения, спи дълбоко през нощта.

Инсулин - хормонът на сладкия живот

“Идва” от задстомашната жлеза (панкреаса) и паралелно “наблюдава” нивото на глюкоза в кръвта. Разгражда всички въглехидрати и отправя получената от тях глюкоза в тъканите. Когато в организма постъпват повече въглехидрати, отколкото инсулинът е способен да преработи, излишната глюкоза започва да влияе негативно върху клетките и кръвоносните съдове - така се развива диабет.

Соматотропин - хормонът на силата и растежа

Той отговаря за увеличаването на мускулната маса и за изгарянето на мазнините, за еластичността на връзките. Изобилието му в детството способства за бързия растеж. По време на бременност води до уедряване на лицето, стъпалата, китките на ръцете, но след раждането всички изменения се нормализират. При постоянно недоспиване, преяждане или преумора нивото му спадна, а мускулите - отслабват.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама