Ноктите издават какво е здравето ни


Ноктите издават какво е здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Следващия път, когато погледнете към ноктите си, може да ги огледате по-добре, защото те дават доста ясна представа за физическото състояние на човек, твърдят учените.

Според специалистите вдлъбнатите нокти с формата на лъжица издават недостиг на желязо поради липсата на червени кръвни клетки. В някои случаи това може да е признак на болестта на Рейно или хипотиреоидизъм.

Набраздените и сякаш на ивици плочки на ноктите са знак за диета, бедна на цинк. Източници на жизненоважния минерал са храни като мляко, яйца, сирене, ядки, варива, миди, пълнозърнести храни и месо.

Белите петна пък обикновено са гъбична инфекция на ноктите или се появяват поради липса на добро кръвообръщение, при което кръвта не достига края на върха на пръстите – явление, известно също като "нокът на Тери". Този симптом се свързва с широк спектър от медицински състояния, включително диабет, чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, свръхактивна щитовидна жлеза, дефицит на желязо и недохранване.

Жълтите нокти могат да са причинени от гъбична инфекция, псориазис, туберкулоза, жълтеница, синузит или пушене. Диабетът също може да доведе до пожълтяване както на кожата, така и на ноктите. За щастие, обикновено оцветените нокти се появяват заради ползването на тъмни тонове лакове за нокти.

Крехките и начупени нокти могат да бъдат признак на стареене или дългосрочно излагане на вода или химикали, какъвто е лакът за нокти.

Дебели нокти също се свързват с гъбична инфекция или заболяването на ноктите, известно като онихогрифоза.

Специалистите напомнят, че "вътрешният вид е изписан върху външния" и можем да познаем здравословните проблеми по много телесни признаци. Те препоръчват да се уверим, че спазваме както добра хигиена, така и балансирана диета, а в случай на обезпокоителни симптоми, бързата консултация с лекар е задължителна.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама