Срещу коронавирус: Правете това, когато се разминавате с други хора

  • Срещу коронавирус: Правете това, когато се разминавате с други хора
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 07.05.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Интересни факти и съвети даде докторът по биологичните науки, професор Владимир Макаров от Русия. Той посъветва хората какво да правят, за да избегнат заразяване с коронавирус и какво няма смисъл да вършат с цел превенция.

На въпрос на mk.ru как да се предпазим от заразяване той отговори: "Най-важни са маската и спазването на дистанция. Необходимо е да се заобикаляме един друг и да сдържаме дъха си при среща. Когато ви приближава друг човек на улицата, трябва да поемете дъх и да мълчите. Като направите 10 стъпки, издишвате. Така "изплювате" всичко, което потенциално може да достигне до вас."

Запитан дали трябва хората да мият със спирт продуктите от магазина, той заяви: "Не трябва да правите това. По-добре е да измивате храната само с топла вода. Тя няма да убие вируса, но ще го отмие. Освен това тя е хлорирана, има дезинфекциращо свойство. Няма смисъл да ги третирате със спирт".

ТРЯБВА ЛИ МАЛКИТЕ ДЕЦА ДА НОСЯТ МАСКИ?

Наскоро друг учен коментира дали е възможно да се заразим с коронавирус чрез дрехите си.

Сара Фортън, професор и ръководител на катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвардската школа по обществено здраве, каза, че "всъщност не".

"Въпреки че малките вирусни частици могат да циркулират във въздуха за около половин час, те не се задържат в рояци, освен ако не сте в болница, където плътността на вирусите е висока. Затова им е трудно да се полепнат върху дрехите ви. Освен това тъканта има пореста структура и въпреки че вирусът лесно прониква в нея, взаимодействайки с голям брой молекули, е доста трудно да го "извадите" оттам и да го "пренесете" по кожата си", каза тя.

Все пак съществува риск. Според проучвания на учени от Китай, ръкавите на пуловерите или якетата представляват известна опасност – те често са по-мръсни и ние, например, можем да изтрием потта от челото си с тях, после да докоснем очите си и така вирусът може да попадне върху лигавицата. "Нашите ръце са далеч по-опасни", подчертава обаче Фортън.

КАК ДА ПЕРЕМ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.