Ако пиете бира всеки ден, рискът от тези заболявания е по-висок при вас


Ако пиете бира всеки ден, рискът от тези заболявания е по-висок при вас
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които обичат бирата и не могат да живеят и ден без нея, са с по-висок риск от някои заболявания.

Руският гастроентеролог д-р Надежда Остапенко е на мнение, че пиенето на бира в жегата, в големи количества, с цел утоляване на жаждата, е фундаментално погрешно. Освен това този подход може да бъде много вреден за здравето.

Какво застрашава здравето на любителите на бирата?

Според медика най-вероятните сценарии са пет.

1. Захарен диабет и предиабет

Въпреки факта, че бирата се счита за нискокалорична напитка (43 kcal на 100 милилитра), тя е с високо съдържание на захар. Нейният гликемичен индекс е по-висок от този на чистата глюкоза (повече от 100 единици). Интересното е, че ако редовно пиете бира на празен стомах, след известно време може да започне обратният процес: хипогликемия, тоест намаляване на нивата на кръвната захар до критично ниво.

2. Киселини в стомаха

Оказва се, че пенливата напитка пречи на правилното функциониране на долния езофагеален сфинктер, който разделя стомаха от хранопровода. В резултат на това настъпва обратен рефлукс на киселина от стомаха в хранопровода и това води до появата на киселини.

3. Синдром на раздразнените черва

Симптомите на това заболяване включват чести болки в корема, подуване на корема, диария или запек. За да възстановите здравето и да се отървете от тези неприятни прояви, трябва да приемате специални лекарства, както и да се откажете от алкохола завинаги. И преди всичко – от бирата, която предизвиква ферментация в червата.

4. Висок холестерол или проблеми с черния дроб

Ако човек има проблеми с черния дроб, тогава бирата ще ги влоши и може да се наложи хоспитализация. Друг неприятен момент - нивата на холестерола могат да се повишат значително и това е сериозна причина да започнете да се тревожите за качеството на живота си. Дори една бутилка бира на ден може да причини атеросклероза, инфаркт или инсулт.

5. Наднормено тегло

Отдавна е известно, че любителите на бира бързо увеличават обиколката на талията и бедрата. Освен това за тях е характерно "биреното" коремче. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама