Безплатни прегледи на щитовидната жлеза


Безплатни прегледи на щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Стартира Национална информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза.

Инициативата се провежда за шеста поредна година в България и поводът за нея е предстоящата Международната тиреоидна седмица - 23-29 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза).

Организатори са ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на Национална пациентска организация. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.

В рамките на кампанията в някои градове на страната (София, Пловдив, Варна, Русе и др.) ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи.

В случай че никога не сте си правили преглед на щитовидната жлеза, особено ако имате роднина със тиреоидно заболяване или сте в някоя от групите с повишен риск (планирате да имате дете; ако сте вече бременна или наскоро родила; ако имате проблеми със зачеването или сте в напреднала възраст и/или имате оплаквания), бихте могли да се запишете за преглед на следния сайт: rec.econet.bg.

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането

От хипотиреоидизъм страдат милиони хора по света, но не подозират за съществуването му, тъй като симптомите му често настъпват постепенно и са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания. Проявите на заболяването са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на някои от следните симптоми: депресия, умора или сънливост, повишена чувствителност към студ, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло, запек, смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, изтъняване и чупливост на косата или ноктите и/или суха лющеща се кожа, подпухване на лицето, ръцете и ходилата, понижено либидо.

Лекарите са категорични, че ранното откриване и лечение на хипотиреоидизма намалява риска от прогресиране на заболяването и настъпване на потенциално сериозни или животозастрашаващи последици. Ето защо те препоръчват периодично да се правят скрининингови ехографски и хормонални изследвания. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автоимунни заболявания, при жени, планиращи бременност, бременни и при жени в послеродов период.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама