Безплатни прегледи за хепатит А


Безплатни прегледи за хепатит А
Снимка: Thinkstock/Guliver

На 12 юли 2014 г. (събота) в Южен Парк, на поляната с откритата сцена (откъм бул. "Петко Тодоров“) и на 13 юли 2014 г. (неделя) Парк "Борисова градина", до детската площадка със слончето, ще се проведат информационни активности за превенция разпространението на хепатит А.

Всички желаещи ще могат да вземат участие в акцията в часовия интервал от 12:30 до 18:30 ч.

Активностите за повишаване информираността на населението относно опасностите, които крие "Болестта на мръсните ръце“ – хепатит А ще се извършват в шатра и ще включват:

• Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина

• Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп, като пробите ще бъдат взимани от ръцете на хората

• Демонстрация на посявки на най-разпространените видове бактерии

• Образователни беседи за малки и големи за значимостта от правилното миене на ръцете.

Инициативите са част от мащабна скринингова и информационна кампания, стартирана от Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист” на 30 юни 2014 г. Кампанията обхваща 5 от най-големите града на България.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на сайта на НСБХ "Хепасист”, hepasist.org.

Допълнителна информация

Хепатит А е познат още като "Болестта на мръсните ръце“, тъй като се разпространява по фекално-орален път. По данни на Световната здравна организация около 1.4 млн. души по света страдат годишно от хепатит А и въпреки че в по-голямата част от случаите страдащите се излекуват напълно и развиват доживотен имунитет, при някои пациенти заболяването протича изключително тежко, като оставя заразения нетродуспособен за 30 до 50 дни.

Много хора, заразени с хепатит А страдат от загуба на апетит, гадене, повръщане и световъртеж, отпадналост, пожълтяване на очите и кожата. Симптомите могат да продължат до 6 месеца. Не малка част от болните обаче не проявяват никаква симптоми, поради което инфекцията може да се разпространи много бързо.

Поради факта, че заболяването се предава чрез мръсни ръце, е възможно предпазване чрез правилно и постоянно миене на ръцете. Въпреки това, най-сигурният начин за превенция остава ваксинацията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама