Близнаците са по-дълголетни


Близнаците са по-дълголетни
Снимка: iStock/Guliver

Еднояйчните близнаци по-рядко умират на млада и средна възраст от другите хора. Това е така поради подкрепата и помощта, която те си оказват взаимно. До този извод са стигнали американски учени, автори на статия в изданието PLOS One, съобщава New Scientist.

Медиците са изучили данни за близнаци, родени в Дания в периода 1870-1900 г. Сравнявайки нивото на заболяване и смъртност в тази група и сред населението на страната като цяло, учените са установили "защитен ефект на близнаците" – при достигане на 60-годишна възраст такива хора по-рядко умират от неочаквани причини (преди всичко болести, които не се дължат на наследственост).

Но след 60-годишна възраст генетичните фактори започват по-активно и деструктивно да влияят на здравето на близнаците. И все пак този ефект повишава продължителността на живота с 10 процента. При това при жените тази закономерност е изразена по-силно, отколкото при мъжете.

Учените са на мнение, че здравето и самочувствието на близнаците се подобряват поради помощта и подкрепата (както материална, така и емоционална), която те си оказват взаимно.

Освен това доверието между еднояйчните близнаци е по-здраво, отколкото при разнояйчните. За по-доброто здраве допринася и това, че близнаците се предпазват взаимно от вредни навици.

Според изследователите този ефект е частен случай на позитивно въздействие на здравите социални връзки върху човешкото здраве. Аналогично бракът и наличието на близки приятели повишават продължителността и качеството на живота, допълва Lenta.ru.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама