Целта не е да отслабнеш бързо


Целта не е да отслабнеш бързо
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък все по-често се говори колко е важно да се грижим за здравето си, да внимаваме с какво се храним и да спортуваме редовно. Но има случаи, когато се обсебваме от идеята за перфектно тяло, което само ни пречи да водим всъщност здравословен и пълноценен живот. 

Вашата цел трябва да бъде не да отслабнете колкото се може повече и по-бързо, а да усъвършенствате диетата си. Изтощителните тренировки във фитнеса няма да са толкова ефикасни, ако не знаете къде да сложите граница.

1. Не бъркайте целите си

Вашата цел не е да се вталите драстично бързо, а да разберете кои храни са добри за вас и кои трябва да избягвате. Да осъзнаете как работи вашето тяло и от какво има нужда, за да работи ефективно.

Това означава да осъзнаете вашите слаби места, да изградите нови навици, да инвестирате време в това да възстановите здравословна си връзка с храната. 

2. 80% от фигурата ви зависи от храната, която приемате

Да, тренировките са важни за здравето и за да засилим горенето на мазнините и изграждането на мускулите, но по-голяма част от нашите резултати са резултат от диетата ни. Първо трябва да се фокусирате върху това да започнете да се храните добре, след което може да се втурнете и във фитнеса.

3. Упражненията са пристрастяващи

По-ефикасно е да коригирате диетата си, отколкото да прекарвате допълнителни часове във фитнеса, за да компенсирате излишната храна, която сте погълнали.

4. Постепенен прогрес

Ако не сте тренирали отдавна и сте изгубили форма, не ви препоръчваме веднага да се втурвате във фитнеса и да налитате на правите изтощителни тренировки, след които едва ходите. Най-добре е постепенно да се натоварвате. Започнете първо да ходите повече, след което се запишете на спорт, който ви допада. Винаги може да пропуснете подготовката, но така изграждате нов полезен навик. 

5. Тренирайте, за да се чувствате добре, а не да горите калории

"Да горите калории" е просто маркетингов термин, който всъщност не означава нищо. Инвестирайте в това изградите балансиран хранителен режим и тренирайте, за да се чувствате добре в кожата си. Освен това, спортът ни помага да имаме добро настроение и ни помага да се преборим с депресията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама