Чаена лъжичка сол на ден е тих убиец


Чаена лъжичка сол на ден е тих убиец
Снимка: iStock

Националната здравна служба (NHS) посочва, че възрастен трябва да консумира не повече от шест грама сол на ден. Въпреки това лондонските експерти проведоха ново проучване и стигнаха до заключението, че това е твърде много, пише в. "Сън".

Прекомерният прием на сол води до високо кръвно налягане, което от своя страна причинява други здравословни проблеми като инфаркти или инсулти.

В своето проучване те открили, че увеличаването на приема на сол с 2,5 грама на ден увеличава риска от сърдечни заболявания с 18%.. Учените установили също, че ако отделянето на калий от тялото се увеличи с 1000 mg на ден, рискът от инсулт и инфаркт намалява с 18%.

Като част от проучването учените събират проби от урина от 10 000 здрави възрастни за определен период от време веднъж на ден. Според тях това е най-точният начин за измерване на приема на сол.

Изследванията потвърждават връзката между приема на сол и сърдечни заболявания, включително инфаркти и инсулти. Колкото по-малко сол консумира човек, толкова по-малък е рискът да се разболее.

Професор Греъм Макгрегър, занимаващ се със сърдечно-съдова медицина в Лондонския университет, председател на международната експертна организация "Действие против солта" и съавтор на изследването, каза, че намаляването на приема на сол е най-ефективният начин за намаляване на кръвното налягане и намаляване на риска от заболяване.

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама