Често срещани митове за диабета


Често срещани митове за диабета
Снимка: Thinkstock/Guliver

Днес стартира ежегодната информационна кампания "Открито за диабета".

По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за това. В България, по данни на IDF, броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.

Национално проучване сред българското население, инициирано от Sanofi България и проведено през септември 2015 г. от MED Communication, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване. Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Според около 70% от анкетираните, основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието. Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“ допълни, че нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност са ключови фактори за развитието на болеста.

Проучването показва и основните митове свързани с диабета, пациентите с диабет и тяхното лечение.

"70% от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите. Това е напълно погрешно схващане. Правилното лечение и управление на диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Диабетиците не са различни, те са нормални хора с нормален начин на живот.“ – акцентира г-н Красимир Кънев председател на УС на Българска асоциация диабет.

"Едни от най-разпространените митове, които показва изследването са свързани с инсулиновата терапия. 61% от анкетираните заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата. В хода на заболяването обаче настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия контрол и да се избегнат усложненията.“ – допълни доц. д-р Петкова.

"Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда. Знаете, че пациентите с диабет тип 1 са задължително на инсулинова терапия. При правилно управление на болестта, те водят пълноценен начин на живот, работят, спортуват и се наслаждават на живота си. Затова хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни.“ – добави г-жа Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама