Да спреш кафето? Не боли


Да спреш кафето? Не боли
Снимка: Тhinkstock/Guliver

Сигурно се сещате за оня стар махмурлийски виц – Бре, вече трета бира пия и още не изтрезнявам! Нещо такова играех и аз години наред, само че с кафето. Ставах сутрин и веднага поемах конска доза, за да се "събудя", после в офиса втора, към обяд трета, следобяд четвърта... позната картинка. И аз като героя от вица се чудех защо колкото повече кафета пия, толкова по-замаяна се чувствам и все повече ми се вие свят, вместо да подскачам бодро и жизнерадостно. Към края на деня подскачах, разбира се, само че от нерви, треперене и вътрешно напрежение. Прибавете пристъпите на паника и общата тревожност и ще ви стане ясно защо един ден преди около пет години си казах "Абе, аз що не взема да спра кафето?”.

Звучи по-страшно, отколкото е в действителност. Работата е там, че кафето е легална, обществено поощрявана дрога и дотолкова сме свикнали с него, че ни се струва немислимо денят ни да не започва с кафе. Всъщност, смятам, че каквато и да е гореща напитка може да ни "събуди" и да раздвижи метаболизма ни, било то и чаша гореща вода с лимон. Ако човек си даде сметка за силата на навика, вече става по-лесно.

В началото смених кафето с черен чай (от който получавах сърцебиене), после със зелен (от който ми се виеше свят), след това си спомних как веднъж съм пила енергийна напитка и усещането беше близо до халюцинация. Очевидно организмът ми не се спогаждаше добре с кофеина. Билковите чайове ми навяваха спомен за детски болести и не ме привличаха особено, така че накрая се спрях на чай ройбос и – бинго! Мога да пия колкото си искам, без да ме напряга, а същевременно съм бодра. При всички положения по-бодра от умърлушените хора, засмукали кафе и цигара рано сутрин.

Разбира се, всеки организъм си е индивидуален и аз просто споделям личен опит. Но да видим какво казват учените по въпроса.

Няколко ползи от спирането на кафето:

Преборвате се със зависимостта. Кофеинът е пристрастяваща субстанция и променя химията на мозъка. Когато прекъснете този порочен кръг, организмът ви се изчиства и започва да функционира нормално.

Понижава се кръвното налягане. Не е тайна, че кафето може да повиши кръвното, тъй че спирането му облекчава дейността на сърцето.

Подобрява се качеството на съня. Кофеинът може да предизвика проблеми със заспиването от 4 до 6 часа след приемането си, макар да се случва и при хора, които пият кафе само до обяд.

Подобрява се настроението. Доказано е, че кофеинът влияе на настроението – много хора са раздразнителни сутрин, преди да поемат първата доза и апатични в следобедните часове, когато действието на кофеина започне да преминава. Спирането му успокоява тези върхове и спадове в настроението.

Намалява тревожността. Кофеинът стимулира надбъбречните жлези и повишава усещането за тревожност, особено при хора, склонни към безпокойство.

Намалява главоболието. Кофеинът може да причини специфичен вид главоболие и е един от активизаторите на мигрената.

Намаляват посещенията в тоалетната. Кафето е диуретик, освен това действа разхлабващо, което може да доведе до известни неудобства.

По-здрави и по-бели зъби. Кафето и чаят причиняват петна по зъбите. Знаете го, нали?

Край на нервността. Един от страничните ефекти на кофеина е нервност и треперене на ръцете. Спирането на кафето може да направи ръцете ви стабилни отново.

Намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. Кофеинът стимулира сърдечния мускул, като го кара да бие с по-силни контракции. Въпреки, че това не е проблем за повечето хора, тези със съпътстващи сърдечни заболявания могат да бъдат изложени на риск.

Достатъчно причини за спиране, нали? Но не искам да звуча назидателно като онези досадни бивши пушачи. Както казах, всичко е индивидуално и въпрос на организъм. Освен това, спирането на кафето има и някои неудобства. Например изборът какво да пиеш, ако си в кафене (и той обикновено се свежда до вода, колко безинтересно). Или да отказваш кафе, когато си на гости, понеже домакинята ти носи по подразбиране. Или всички ония озадачени и неразбиращи погледи, когато казваш, че не пиеш кафе. Общо взето, ситуацията е като с вегетарианството преди 20 години, когато още не беше толкова разпространено. При всички положения обаче, за мен ползите са повече от неудобствата.

Истината е, че аз обичам кафе. Обожавам аромата и вкуса му. Понякога влизам в магазини за кафе, само за да вдишвам с пълни гърди. Понякога пия по глътка или две от кафето на мъжа ми (но буквално глътка или две). Смятам, че дозата прави отровата, а всякакви крайности са вредни. Каквото и да решите по отношение на кафето, най-важното е да се чувствате добре в кожата си и да се радвате на живота. Все пак – лято е.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама