Мухълът е естествена част от разграждането на храната и често започва да се появява много преди да си помислим, че нещо изглежда или мирише на развалено. Докато някои храни могат да бъдат спасени с бързо почистване, други трябва да се изхвърлят незабавно, защото микотоксините вероятно се разпространяват дълбоко под повърхността. Ето кои храни са особено уязвими поради нивата си на влага и текстура.
Хляб
Хлябът е едно от най-често срещаните места, където хората забелязват мухъл, и има ясна причина, поради която той се появява толкова бързо. Мухълът се нуждае от източник на влага, за да расте. Ето защо го виждате по хляб, но не и по крекери, например – и двете имат много храна за него, но сухотата на крекерите затруднява растежа му.
Що се отнася до хляба, мухълът, който виждате на повърхността, е само част от проблема. Той е склонен да има обширна мрежа от корени (наречени хифи), които се простират по целия хляб, така че простото отстраняване на мухъла не е достатъчно, за да се отървете от проблема. Така че, макар отрязването на мухлясалата част да изглежда практично, хлябът все още е опасен отвъд това, което всъщност можете да видите.
Още: Тихият убиец във всеки дом през зимата и как да се справите с него
Меки сирена
Някои сирена, като Бри и синьо сирене, се произвеждат с безопасни, контролирани плесени, но всякакви неочаквани цветни петна по други сортове са признаци на разваляне. Меките сирена обикновено са с високо съдържание на вода, така че плесените могат да виреят дори при по-ниски температури. Тъй като плесента може да се разпространи дълбоко, най-безопасното нещо, което можете да направите, е да изхвърлите меките сирена, когато видите плесен. Имайте предвид, че плесента не прониква толкова лесно в твърдите сирена, така че обикновено можете да изрежете около 2,5 см. Но няма безопасен начин да се ядат плесенясали меки сирена като крема сирене, рикота, извара или моцарела.
Гъби
Още: Как да консервирате правилно сладко, за да НЕ мухлясва
Гъбите и други меки зеленчуци трябва да се изхвърлят, ако забележите поява на мухъл. За съжаление, по-крехките гъби са склонни да губят свежестта си много бързо - могат да издържат само няколко дни в хладилник или седмица, ако имате късмет. Наблюдавайте ги за слузеста, кашеста и мека текстура, което показва, че започват да се развалят. Гъбите могат да развият мухлясали петна, които обикновено се проявяват като бяла или сива мъхеста плесен, която прилича на плесен по външната страна на хляба, когато се развали.
Горски плодове
Меките плодове имат високо съдържание на вода и деликатни кожи, което ги прави особено уязвими към вида мухъл, който прониква отвъд видимото. Горските плодове, прасковите, сливите, смокините и наровете попадат в тази категория и дори малко количество задържана влага може да ускори развалянето. Счита се, че малините имат склонност да развиват мухъл най-бързо поради тънката си структура и малките пукнатини, които задържат течността. За да си осигурите малко спокойствие, проверявайте меките си плодове ежедневно за фини признаци като мекота, изтичане на сок, матов цвят или миризма на мухъл. Също така, не мийте горските плодове и други меки плодове, преди да ги поставите в хладилника, тъй като допълнителната влага може да доведе до по-бързо образуване на мухъл.
Сосове
Не само храните, които се развалят в рамките на няколко дни, трябва да наблюдавате; това е всяка отворена течност в хладилника. Доматеният сос, след като бъде отворен, може да започне да мухляса в рамките на една седмица. Кленовият сироп също може да започне да развива мухъл в рамките на няколко месеца в хладилника или в рамките на една седмица, когато е отворен на стайна температура.
Храните, които често виждам пренебрегвани в кухнята, са сосовете. Често капакът ще има остатъци от храна и ще показва признаци на образуване на мухъл. Няма как да спасите тези буркани, така че ако имате повече от нещо, отколкото ще използвате в разумен срок, помислете за замразяване на отделни порции.
