Ето кога грейпфрутът може да е опасен


Ето кога грейпфрутът може да е опасен
Снимка: iStock

Грейпфрутът е тропическо растение с горчив вкус от рода цитрус. Това е плод на вечнозелено дърво, което расте до 6 м височина, но може да бъде и по-високо. Плодовете растат до 15 см в диаметър и имат жълт или оранжев цвят.

Грейпфрутът е пълен с витамин С, така че помага в борбата с настинки и сърдечни заболявания и ускорява метаболизма. Също така съдържа антиоксиданти, които помагат за възстановяване на увредената кожа и се борят с бръчките. Той също така забавя процеса на стареене на клетките.

Освен това грейпфрутът ускорява метаболизма и насърчава загубата на тегло. Има и антисептични свойства, а богатството на витамини и минерали подхранва клетките на кожата, стеснява порите и освобождава кожата от излишните мазнини. Използва се в козметиката за лечение на мазна кожа.

Грейпфрутът обаче може да бъде и опасен за здравето в комбинация с лекарства, тъй като може да увеличи ефекта на лекарството до степен, че пациентът сякаш е приел свръхдоза от лекарството, а в други случаи действието на нарингин, вещество в грейпфрута, може да намали абсорбцията на лекарството в кръвта. Грейпфрутът или неговият сок могат да предизвикат реакция, дори ако ги консумирате половин час преди или след приема на лекарството, пише "Арт кухня".

Този горчив плод повишава също нивото на калциев оксалат, който може да причини камъни в бъбреците.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама