Ето защо да си хапвате повече риба


Ето защо да си хапвате повече риба
Снимка: iStock

Освен че е много вкусна, рибата е и изключително полезна.

Многобройните й ползи са доказани през годините.

Според здравни експерти от университета в Питсбърг консумацията на риба веднъж седмично засилва мозъчното здраве и предотвратява деменция.

„Нашето изследване показва, че хората, които включват в храненето си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието.“ - обяснява проф. Джеймс Бекър (ръководител на изследването) - Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха.“

Вижте още: Чесънът е едно от най-добрите натурални лекарства

Бекър и неговите колеги анализират данни за здравето на 260 пациенти от различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.

Тъй като не е открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумират риба, са по-добре образовани.

Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми — счита Бекър.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама