Ето защо да си похапвате повече червени чушки


Ето защо да си похапвате повече червени чушки
Снимка: iStock/Guliver

Всички чушки (зелени, червени, жълти и оранжеви) са богати на витамин С, бета-каротин, витамин Е и цинк, и така този зеленчук се бори със свободните радикали и защитава организма от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, и някои видове рак. Всички така споменати хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на силна имунна система и дават енергия на организма.

Червената чушка е един от най-богатите източници на изключително важния за имунната система витамин С. Съдържа също и флавоноиди, които повишават антиоксидантното действие на витамин С, като засилват способността му да предпазва организма от болести. Червените чушки имат високо съдържание на бета-каротин, който организмът преработва в антивирусния имуностимулиращ витамин А.

Червени чушки съдържат червения каротеноид ликопен, който помага за справяне с рака на простатата, както и лутеин и зеаксантин, които вдновремено подпомагат доброто зрение като се борят с катаракта и макулна дегенерация.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ НА ЛАПАДА

Други химически съединения в чушките помагат за превенция на констипацията (запека), ако зеленчукът се консумира в прясно състояние.
Освен това, всички чушки съдържат и растителни фибри, играещи важна роля за понижаването на холестерола.

Витамин С и магнезият в чушките работят заедно за производството на адреналин, което прави чушките чудесни за справяне със стреса

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама