Ето защо да си похапвате рукола


Ето защо да си похапвате рукола
Снимка: iStock

Руколата е фин листен зеленчук. Тя представлява неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати.

Най-добре е да се консумира прясна, едро накъсана.

Руколата е богат източник на фито елементи, които противодействат на канцерогенните ефекти на естрогена и по този начин предпазват от рак на простатата, дебелото черво, шийните прешлени, яйчниците. Също така, съдържа съединения, които имат антибактериални и антивирусни свойства.

ТОВА СА НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ

Фолиевата киселина изобилства (97 мг или 24% на 100 гр), което я прави подходяща за майки в период на зачеване, поради превантивния ефект срещу малформации на плода. Добрата новина е, че вкусната рукола е изключително диетична храна. В 100 грама от растението се съдържат само 26 калории. Редовната консумация на рукола снабдява организма с ценните витамини А и С, които действат и като мощни антиоксиданти, както и витамини от групата В.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама