Флавоноидите помагат за отслабване


Флавоноидите помагат за отслабване
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, към арсенала от средства за борба с излишните килограми си струва да добавим ябълки, круши и горски плодове. Според ново изследване плодовете и зеленчуците, богати на флавоноиди, помагат да се предотврати трупането на излишни килограми.

Изследователите са изучили връзката между нивото на употреба на седем типа флавоноиди и измененията в теглото. За тази цел учените изследвали данните на повече от 124 000 мъже и жени от САЩ, които били наблюдавани 24 години.

Резултатите показали, че повишената употреба на флавоноиди е била асоциирана с по-малко натрупване на тегло. Най-силно тази връзка се проследявала при антоцианите, флавоноидните полимери и флаванолите.

Богати източници на антоциани са боровинките и ягодите, а флаван-3-оли (производни на флавоните) и техни полимери се съдържат в чая и ябълките. Чай и лук са основни източници на флаваноли.

Според авторите на изследването получените резултати могат да помогнат да се коригират диетичните препоръки при затлъстяването и неговите възможни последствия.

Освен това, отбелязват учените, дори малко намаляване на теглото или предотвратяване на трупането на тегло може да намали риска от диабет, рак, хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Според авторите добре е на ден да се ядат 2 чаши плодове и 2,5 чаши зеленчуци.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. The BMJ.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама