Фруктозата — виновникът за диабета


Фруктозата — виновникът за диабета
Снимка: iStock

Захарите в храните и напитките и основно фруктозата са основна причина за диабета от втори тип, който е придобил епохални размери по цял свят. Средно 1 от 10 души е застрашен от него и честотата расте с напредване на възрастта. Коварството на диабетът от втори тип е, че се получава в резултат на резистентност на клетките към инсулина, поради затлъстяването и обездвижването.

Инсулиновата резистентност се свързва с хиперинсулинемия (свръхпроизводство на инсулин), поради натрупване на липиди в клетките, повишаване на триглицеридите и други метаболитни нарушения. Хиперинсулинемията повишава рисковете за сърдечно-съдовата система и съкращава живота с 5 до 10 години. За това добавянето в храната на фруктоза (под формата на захароза или на високо фруктозен царевичен сироп — HFCS) се свързва със серия вредни влияния върху биологията на хората.

Ако се чудите как захарта в плодовете (откъдето идва името фруктоза) може да причинява това, следва да уточним, че HFCS в подобни храни надхвърля 50% от теглото. За сравнение - в узряла праскова фруктозата е около 1% от теглото, а основната част се пада на вода, фибри, витамини и микронутриенти, важни за организма. В същото време високо фруктозният царевичен сироп (HFCS) е продукт на високотехнологична (химическа и термична) обработка на царевицата и е абсолютно недопустимо той да се счита за природен продукт.

От изследването става ясно, че около 40% от пълнолетните хора в САЩ са развили в различна степен инсулинова резистентност, която се счита за преддиабетно състояние. Ролята на фруктозата в храната и напитките е решаваща за развиване на аномалията.

Фруктозата стимулира метаболитните промени, които насочват калориите и топлината за съхранение в клетките на абдоминалната мастна тъкан.Това е адаптивен механизъм, който е бил необходим на далечните предци, чиито достъп до храна и до плодова захар е бил силно ограничен.

Заедно с еволюцията и особено сега, когато добавянето на фруктоза в храните е широко разпространено, предимствата на биологията са се превърнали в недостатъци. Хранителната индустрия щедро добавя фруктоза под различни форми – като захароза, като захар с глюкоза и фруктоза – позната като пудра или бучка захар, и все по-често като HFCS, който може да съдържа до 65% фруктоза.

През 2012 г. американски и британски учени дават първия „ключ” към причините за диабета – те установяват, че ¾ от напитките и храните съдържат добавена захар, а американците консумират средно 25 кг фруктоза годишно.

Канада, Мексико, Белгия и Япония също са сред страните с висока консумация на фруктоза. Далече пред Франция, Австралия, Индия, Китай, Швеция и Великобритания, където количеството фруктоза на човек е под 0,5 кг на година.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама