Грижа за кожата през горещите месеци


Грижа за кожата през горещите месеци
Снимка: iStock/Guliver

Как влияе лятото на кожата ви?


Със затопляне на времето влажността в околната среда се увеличава, мастните жлези на кожата започват да произвеждат излишен себум, което води до запушване на порите.
Акнето е най-често срещаният проблем, който се появява през лятото. Хората с мазна кожа са по-предразположени към него, тъй като бактериите и себумът в кожата се смесват с потта и кожата се възпалява.

Как да се грижим за кожата си през лятото?


1. Мийте лицето си с подходящите продукти

През лятото мазната кожа може да стане по-мазна. Използвайте измиващи продукти, подходящи за вашия тип кожа. Изберете за леки почистващи препарати без алкохол и рН.

2. Съставете си добра рутина за грижа за кожата

Поддържайте режим на грижа за кожата и го  следвайте всеки ден. Изберете продукти на  гел-основа (за суха кожа) и на водна основа (за мазна кожа), а не кремообразни продукти, тъй като първите са по-леки и немазни. Почистването, тонизирането и овлажняване два пъти на ден ще ви помогне да поддържате кожата си чиста и свежа.

3. Поддържайте кожата си хидратирана

Хидратацията е ключова през лятото. Можете да използвате хидратираща маска за лице за допълнителна хидратация, докато спите. Пръскайте често лицето си с ,за да освежавате  кожата си на редовни интервали.

4. Ексфолиант за здрава кожа

Използвайте ексфолиант за лице поне два пъти седмично, за да премахнете излишната мръсотия и масло от кожата. Само не забравяйте да използвате такъв, подходящ за вашия тип кожа. Уверете се, че ексфолирате и устните и шията.5. Носете слънцезащитен крем

Слънчевите UVA и UVB лъчи могат да бъдат много сурови. Освен, че придобивате тен, те могат да причинят преждевременно стареене, старчески петна, фини линии и бръчки. Добрият слънцезащитен крем със SPF 30-50 е жизненоважен за летните месеци за всички типове кожа, дори и когато сте на закрито.

6. Избягвайте тежкия грим

Тежкият грим не позволява на кожата да диша. Влажността и топлината също влияят върху способността на кожата да диша. Избирайте лека козметика за тяло и лице, както и минимален грима като тониран балсам за устни и тониращ овлажнител.

7. Използвайте тонер

Добрият тонер може да бъде ефективен за минимизиране на порите. За да предотвратите запушването на порите, използвайте тонер на базата на алое вера или краставица, тъй като те са по-леки.

8. Овлажнявайте добре кожата си

Овлажнителят е жизненоважен за защита на кожата през лятото. Можете да изберете немазна формула въз основа на вашия тип кожа. Но потърсете съставки като антиоксиданти -  витамини А и С. Ако има SPF, още по-добре. Най-добре е да нанесете овлажнител веднага след душ.

9. Не забравяйте очите, устните и краката

Винаги носете слънчеви очила, за да предпазите очите от вредните лъчи на слънцето. Използвайте хидратиращ гел за очи и балсам за устни със SPF. Нанесете слънцезащитен крем и овлажнител и върху краката си, особено ако носите сандали.

10. Пийте повече вода и плодови сокове

Приемът на вода през лятото трябва да бъде минимум 2-3 литра на ден. Кокосовата вода, дините и пресните сокове са добър начин да останете хидратирани. Пиенето на вода също помага да се отделят токсините от тялото.

11. Консумирайте сезонни плодове и зеленчуци

Включете в храната си салати и зеленчуци като краставица и маруля. Сезонни плодове като дини, пъпеши, цитрусовите плодове също помагат да се поддържа кожата здрава.

12. Носете дишащи тъкани

Памукът е най-добрата материя за носене през лятото. Носете леки и свободни дрехи. Избягвайте плътно прилепнали дрехи от синтетични тъкани. Те могат да увеличат дискомфорта ви и да ви изпотят повече.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама