Хлорът в басейните увеличава риска от астма при децата


Хлорът в басейните увеличава риска от астма при децата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хлорът е силен дразнител за всеки, който има екзема. Той е потенциално опасен.

Редица проучвания показват, че хлорът, използван в басейните може да увеличи риска от развитие на астма сред децата до 6 пъти. Сенната хрема и други видове алергии също се влошават.

Учените смятат, че често срещаните във въздуха вещества, като хлор от басейна и съединения, открити в почистващи препарати, могат да бъдат причина за 5-кратното увеличение на наследствените алергии през последните 50 години. Излагането на тези химикали може да промени имунната система на едно неродено дете и да я направи по-чувствителна към състояние като екзема, астма и сенна хрема.

Бебетата са изложени на особено голям риск от астма, тъй като техните бели дробове все още се развиват. Децата в тази възраст също така са по-склонни да погълнат изпълнената с дразнещи вещества вода докато плуват.

Изследване, проведено сред 50 атлета, показва, че почти всички плувци сред участниците имат възпаление на тъканите на белите дробове. Тези, които прекарват най-много време в басейна, имат по-силни възпаления.

Химикалите като хлор дезинфекцират басейна, но като страничен продукт на процеса, те се свързват с мъртвата кожа на плувеца, с неговите бактерии, урина, пот и телесните мазнини и по този начин образува вещества, известни като хлорамини. Хлорамините, а не самото вещество хлор, са отговорни за раздразването на очите и носа, за кожните проблеми и миризмата на басейните.

Във водата в басейните може да се вкарва озон. Той реагира със замърсителите и по този начин те не се свързват с хлора. Замърсителите могат да бъдат отстранени по време на стандартния процес на филтриране на водата, без да се образуват вещества, които дразнят кожата. Този метод на пречистване на водата е също толкова ефективен, ако не и повече, но при него не се образуват вещества, които дразнят кожата.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама