Храни, намаляващи холестерола


Храни, намаляващи холестерола
Снимка: iStock/Guliver

Холестеролът представлява гъста и наподобяваща восък субстанция в тялото, която противно на общото разбиране не е вредна за тялото ни, а абсолютно необходима за неговото функциониране. Големи количества холестерол обаче могат да се натрупат по стените на артериите и да образуват плаки. Високото ниво на холестерола в потока на кръвта е причина и за развитието на сърдечни заболявания.

Спазването на добра диета и правенето на редовни упражнения е най-добрият начин за ограничаване на холестерола и предпазване от свързаните с него заболявания и състояния. Ето кои храни ще ни помогнат да понижим нивото на холестерола в кръвта:

Ядки

Ядките се считат за полезна храна, понижаваща нивото на лошия холестерол в кръвта. Полезният им ефект се държи на наличието на мононенаситени мазнини. Мононенаситените мазнини помагат за ограничаването на лошия холестерол и така ни предпазват от развитие на сърдечни заболявания в бъдеще. Всички здравни експерти съветват да ядем по шепа ядки всеки ден, за да се възползваме от полезните им качества.

Ядките, които съдържат високо количество мононенаситени мазнини, са бадемите, фъстъците, лешниците и орехите. Освен полезни мазнини, ядките съдържат и фибри, които също допринасят за понижаването на нивото на холестерола в тялото. Важно е обаче и да не ядем повече от шепа ядки на ден, защото в тях се съдържат и наситени мазнини, които са вредни за организма.

Риба

Рибата също помага за понижаването на холестерола в кръвта. Скумрията, сьомгата, херингата и рибата тон съдържат добри количества мононенаситени мазнини, както и омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включим в седмичната си диета поне 2-3 ястия с риба за ограничаване на холестерола. Ако не обичаме риба, можем да приемаме хранителни добавки с рибено масло, които също са пълни с полезни мастни киселини.

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат много разтворими фибри, които помагат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаване нивото на добрия холестерол в потока на кръвта. За задоволителен ефект е препоръчително да консумираме около 20 г разтворими фибри на ден. Една купичка овесени ядки ни осигурява около 5 г от тях. Ако добавим към закуската си и малко плодове, например боровинки, ще добавим още 3-4 г фибри, както и по-добър вкус.

Фасул

Фасулът също се счита за особено полезен по отношение на понижаването на лошия холестерол. Специалистите препоръчват консумацията на фасул за подобряване на сърдечното здраве. Според резултатите от проведени изследвания, фасулът помага за понижаването на холестерола с близо 9% за период от 8-9 месеца.

Фасулът съдържа високо количество неразтворими фибри - само в една купичка тяхното количество е 10-12 г. Това го прави особено полезен за цялостното здраве на тялото. Трябва да опитаме да включим различни ястия с фасул във всекидневното си меню - за да се възползваме от ползите му.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама