Интересни факти за яйцата


Интересни факти за яйцата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Яйцата са основна храна в почти всички кухни по света. И за толкова масова храна, особено в последно време, около това дали са полезни или вредни се шуми много. Дълго време считани за враг на здравето ни, особено на сърцето, яйцата са всъщност една от най-чистите натурални храни с висока хранителна стойност, предоставени ни от природата. В гладката и чуплива черупка се крият почти всички хранителни вещества, от които се нуждае организма ни, включително внушително количество протеини, витамини, минерали и полезни мазнини.

Ето и малко полезна и интересна информация за тях:

Хранителни факти за яйцата

• Яденето на 1-2 яйца дневно не изменя значително нивото на холестерола в кръвта – дори подобрява съотношението на HDL и LDL холестерола. Някои експерти спорят, че Дългото готвене или излагането на жълтъците на въздух за твърде дълго води до окисляване на холестерола, което раздразва кръвоносните съдове и стимулира формирането на плаки. Затова е добре да избягваме продуктите, които съдържат „яйца на прах” и да се опитваме да не готвим твърде дълго бърканите яйца и омлетите.

• Суровите яйца, следвани от леко сготвените яйца съдържат повече бързо развалящи се хранителни вещества от добре сготвените яйца. Суровите яйца носят своите рискове. Белтъците им съдържат гликопротеин, наречен авидин, който пречи на тялото да абсорбира биотина – витамин от група В. Салмонелата, макар рядко срещана, е следствие от отглеждането на птиците в санитарно занемарени условия. Това е още една причина да знаем какъв е източникът на яйцата, които купуваме.

• В едно изследване яйцата от свободно пасящи кокошки били сравнени с конвенционалните, добивани във фабрики, яйца. Първите съдържали 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини.

• Яйчният жълтък съдържа холин, важно хранително вещество от витамините от група В, което поддържа здравето на мозъка и нервната система. Според изследванията 90% от американците имат дефицит на холин.

Как да избираме и съхраняваме яйцата

• Когато е възможно, е добре да купуваме яйца от свободно пасящи кокошки от достоверен източник. Те са с много по-богат вкус и винаги са по-пресни. Конвенционалните яйца от супермаркетите са снесени от кокошки, отглеждани в тесни клетки в развъдниците.

• Цветът на черупката – кафяв, бял и т.н. – зависи от породата кокошки и не е показателен за хранителната стойност или качеството на яйцето.

• Преди да ги сложим в хладилника, не бива да мием яйцата. Водата отмива много тънкия предпазен слой протеини, който покрива черупката и помага за по-дългата издръжливост на яйцата.

• Яйцата трябва да се съхраняват в най-студената част на хладилника до максимум месец. Не се замразяват.

ТУК МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАРЕНЕТО НА ЯЙЦА!

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама