Ново изследване показва, че умерената консумация на чай може да бъде полезна за здравето на костите с напредването на възрастта.
Остеопорозата, характеризираща се с ниска костна минерална плътност (КМП), е сериозен глобален проблем за общественото здраве. Макар да засяга хора от всички възрасти, полове и етноси, по-възрастните жени са особено уязвими поради по-малката костна маса и ускорената загуба на костна плътност, причинена от менопаузата. Приблизително една от три жени страда от остеопоротични фрактури.
Положителен ефект от пиенето на чай за костите
Още: Ето кои са най-ефективните чайове при подуване и газове
Изследователи от Университета Флиндърс в Южна Австралия искали да проверят дали редовната консумация на кафе и чай – две от най-широко консумираните напитки в света – е свързана с промени в КМП. Анализирайки данни от проучването за остеопоротични фрактури, изследването комбинира данни за консумацията на кафе и чай за период от 10 години от близо 10 000 жени на възраст 65 и повече години с измервания на БМД в областта на таза и бедрената шийка – две области, които са тясно свързани с риска от фрактури.
Учените установили, че хората, които пият чай, имат малко по-висока обща БМД на тазобедрената кост в сравнение с тези, които не пият чай – скромна разлика, която обаче може да има значителни последствия на ниво население.
Как влияе кафето на костите
Умерената консумация на кафе, около две до три чаши дневно, не изглежда да влияе на БМД. Консумацията на повече от пет чаши дневно е свързана с по-ниска БМД, което предполага, че високата консумация на кафе може да бъде вредна – особено за жените с по-висока консумация на алкохол през целия живот, които изпитват повече негативни ефекти от кафето.
Още: Невероятните ползи от оолонг чая
Негативният ефект на кафето може да се дължи на съдържанието му на кофеин, за който е доказано, че „пречи на усвояването на калций и метаболизма на костите, въпреки че тези ефекти са малки и могат да бъдат компенсирани с добавяне на мляко“, обясни съавторът на проучването доц. Райън Ян Лиу. От друга страна, чаят е богат на катехини, растителни съединения, които могат да стимулират образуването на кости и да забавят разграждането им.
„Макар калцият и витамин D да остават основни елементи за здравето на костите, съдържанието на чашата ви също може да играе роля. За по-възрастните жени ежедневната чаша чай може да бъде нещо повече от успокояващ ритуал, а малка стъпка към по-здрави кости“, каза Лиу.
Още: Учени: Зелен или черен - кой чай е по-полезен
Източник: БГНЕС
