Яденето на вредна храна се отразява много зле на бъбреците


Яденето на вредна храна се отразява много зле на бъбреците
Снимка: iStock

Проблемите, причинени от нездравословния режим на хранене, или този богат на мазнини, са същите като тези при хората с диабет тип 2. Това показва проучване, цитирано от Indépendant.

В рамките на проучването изследователи са хранели група мишки и плъхове с вредни храни като кашкавал, шоколадови блокчета и бонбони в продължение на осем седмици. На друга група животни пък им е било давано специална храна, богата на мазнини, в продължение на пет седмици.

След това учените са разгледали промените, които тези две богати на мазнини диети са предизвикали в нивата на кръвна захар и в глюкозните транспортьори в бъбреците на животните. Транспортьорите имат важна роля при диабета и нарушаването на тяхната работа може да доведе до проблеми с някои вътрешни органи.

Плъховете с диабет тип 2 имат определени изменения в глюкозните си транспортьори и някои протеини. Проучването е установило, че сходни промени се наблюдават и при животните с лош хранителен режим.

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА СОДАТА

Диабетът тип 2 се появява, когато тялото има проблем с производството на достатъчно инсулин или не може да реагира правилно на него. Когато това се случи, нивата на кръвна захар се повишават, а това има отрицателен ефект за органите в тялото, включително и бъбреците.

„Западният начин на хранене включва все повече и повече обработени нездравословни храни и мазнини, като съществува добре установена връзка между прекомерната консумация на този вид храни и скорошното нарастване на затлъстяването и диабета тип 2”, посочи д-р Хавови Чичгер от университета „Англия Рускин” във Великобритания.

„В нашето проучване диабетът от тип 1 и 2 причинява изменения в глюкозните транспортьори в бъбреците. Вредната храна и тази, която е богата на мазнини, причинява промени, които са много сходни с тези при диабета тип 2”, допълни тя. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама