Яжте това на закуска, допинг за мозъка е


Яжте това на закуска, допинг за мозъка е
Снимка: iStock

Първите седмици след дългата лятна почивка са трудни за организма, затова той се нуждае от помощ. Всеки ден нервната система може да бъде настроена на работен ритъм с помощта на правилна закуска. Най-удачните варианти за добър старт на деня дава диетологът Елена Соломатина пред радио "Спутник".

"За закуска са необходими витамини от група В. Те се намират в пълнозърнестия и ръжен хляб, а също в пълнозърнестите зърнени храни. Тези витамини са "допинг за цялата нервна система", тъй като метаболитните процеси не протичат без витамини от група В", обясни диетологът.

Затова ястията, които включват витамини от група В, са подходяща основа за закуска както за възрастни, така и за ученици.

Освен това е много важно сутрин редовно да се ядат храни, които помагат за "събуждане" на мозъка и стимулиране на когнитивните му функции.

"На първо място това са яйца, особено жълтъкът. Факт е, че той съдържа холин, а това е предшественик на ацетилхолина. Ацетилхолинът от своя страна е невротрансмитер, който осигурява сигнал между невроните. Той помага да се намери правилната дума и да се запомни правилното определение", обясни Соломатина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама