Желатин – за здраве, красота и дълголетие


Желатин – за здраве, красота и дълголетие
Снимка: iStock

Желатинът се състои главно от протеини, вода и минерални соли. Той е използван от производителите на храни като текстура за предоставяне на хранителна добавка в храни с ниско съдържание на мазнини и други преработени храни.

Желатинът е безвкусно, полупрозрачно вещество, получено от преработката на странични животински продукти, като съединителна тъкан и кости при което се извлича колаген, неразтворими влакнести протеини. Веднъж извлечен и приготвен в прахообразна форма той може да се разтваря в горещи течности. Желатинът съдържа половината от 18 основни аминокиселини, необходими за оцеляване.

В миналото, хората са употребявали колкото е възможно повече части от тялото на животните за храна. Нашите предци са консумирали всички желатинови богати хрущялни части. Месата на органите на животните също са били използвани за храна, костите са били варени в бульон. Това е било от съществено значение за оцеляването на хората. Съвсем от скоро ние започнахме да ядем само мускулно месо, като се лишаваме от полезните вещества, които останалата част на тялото на животните може да ни осигури.

1. Желатинът е полезен за костите и ставите 

Желатинът съдържа много аминокиселини, важни за подпомагане на предотвратяване на слабост и дегенерация на хрущялите в ставите . Желатинът е с противовъзпалителни свойства, намалява болките и възпалението при артрит .

2. Желатинът подобрява храносмилането

Желатинът има уникално свойство на привличане на течните молекули, когато желатин на прах се разтваря във вода. Това прави смилането на сготвени храни по-лесно.

Когато варените храни се сервират със желатин - храносмилането е по-лесно и водата се въвежда отново обратно в храните. Желатинът естествено се свързва с водата и помага на храните по-лесно да се движат през храносмилателния тракт.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама