Живовляк – полезните свойства на растението


Живовляк – полезните свойства на растението
Снимка: iStock

Живовляк е нискорастящо многогодишно растение, разпространено главно в Европа и Азия. Много хора го смятат за прост плевел, но всъщност той е една от най-добрите лечебни билки в света. От френски думата „plantain” означава „ходило на крака“. Името се свързва с плоските листа на растението.

Полезни свойства на живовляка

Освен противовъзпалителен и аналгетичен, живовлякът има и антимикробни свойства. Не само може да облекчи ухапвания от насекоми и повърхностни рани, но спира инфектирането и ускорява зарастването. Главно активното вещество аукубин е отговорно за тези свойства на живовляка.

Допълнително друго съединение – алантоин, помага за възстановяването на кожната тъкан. Ето и най-популярните ползи на билката:

За заздравяване на рани

Живовлякът се състои от определен епидермален растежен фактор – протеин, стимулира клетъчния растеж при леки рани и натъртвания. Използвайте пресни листа от живовляк, измити и попарени с гореща вода, като превръзка за рани. Или наложете памук, напоен с чай от живовляк, върху нараняването

Живовляк при ухапвания и ужилвания

Растението е отлично средство за облекчаване на ухапвания и ужилвания. Ако сте у дома, можете бързо да приложите компрес от живовляк, за да изтеглите токсините и да предотвратите появата на сърбящи, червени отоци на засегнатите места.

ПОЛЗИ ОТ МАГДАНОЗА, ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

Живовляк за облекчаване на респираторни инфекции

Помага за намаляване на слузната секреция в дихателните пътища, което го прави полезен срещу настинки, синузити, белодробни и бронхиални алергични състояния като сенна хрема и астма. Тъй като билката има и антисептични свойства, тя може да се използва като лек при възпалено гърло, тонзилит и кашлица.

При лечение на кожни проблеми

На първо място живовлякът е чудесен избор за лечение на акне и кожни несъвършенства. Използвайте живовляк като маска за лице за дълбоко почистване и охладен чай като тоник за лице сутрин и вечер. Същевременно живовлякът може да се използва и за облекчаване на сърбеж и подуване, свързани с кожни заболявания като псориазис и екзема.

Живовляк за добро чревно здраве

Живовлякът се счита за полезен като лечение на диария, гастрит, колит и други храносмилателни заболявания поради своите стягащи свойства. Полезен е и като лек при стомашни и чревни инфекции, както и при инфекции на пикочните пътища.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама