Как да имаме добра хигиена, за да се предпазим от коронавирус (видео)


Как да имаме добра хигиена, за да се предпазим от коронавирус (видео)
Снимка: iStock/Guliver

Проф. Емил Воденичаров от катедра "Хигиена" в МУ-София сподели няколко важни препоръки пред Нова телевизия относно това как трябва да поддържаме добра хигиена по време на пандемия от коронавирус.

Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Масата – гладките повърхности до 4-5 часа могат да задържат вируса. Най-дълго се задържа той по металните повърхности – дръжки на входни врати, парапети.

Проникването на вируса става през очи, нос и уста. Главен виновник са ръцете, които замърсяват.

Затова как и кога трябва да мием ръцете:

Кога се мият ръцете – когато се събудиш, преди всяко хранене, преди гримиране, преди поставяне на контактни лещи, след хигиенни процедури – тоалетна, изхвърляне на боклук и подобни.

Достатъчно е да се измият със сапун. Еднакво добро е действието и на течния, и на твърдия сапун, дори домашния сапун е добър.

ВИЖТЕ ТУК КАК ДА ГИ МИЕТЕ ПРАВИЛНО!

КАК ДА ПАЗАРУВАТЕ В МАГАЗИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК!

Профилактика вкъщи

Обувките – при влизане, още в антрето трябва да се събуват. Според някои това е отживелица, но в момента е необходимост.

Връхните дрехи да се слагат на закачалка и се изнасят на тераса/балкон - да бъдат дезинфектирани от UV лъчите на слънцето. 3 часа са достатъчни.

Най-мръсният аксесоар това са мобилните телефони. Едно изследване на учени от Аризона установи, че върху него има 10 пъти повече микроби, отколкото в тоалетната чиния. Чистете ги с мокри кърпички, но при изключен телефон, за да не го повредите. Може да се използва и микрофибърна кърпика за почистване на очила или да се почисти с парфюм.

За подовите настилки – може да се използва белина при разтвор 9 към 1. Това е напълно достатъчно за дезинфектиране на подовете. Оцетът не е много ефективен. Ако няма белина, може да се използва парочистачка – температурата убива на микробите.

Ефект може да има при концентрация на спирта над 60% съдържание на спирт или хирургичен спирт.

Зимната течност за чистачките – не я пием, а я ползваме за дезинфекция на дръжки и метални повърхности.

Може да се ползва и хлорната вар.

Алкохолът дезинфектант ли е – определено, но на повечето ще им бъде мъчно, че отива фира.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама