Как да предотвратим изкривяването на гръбнака


Как да предотвратим изкривяването на гръбнака
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правило ли ви е впечатление колко много възрастни хора на село и в града имат видимо изкривяване на гърба и са силно приведени напред? Риторичен въпрос. Със сигурност сте забелязали това. Някои възрастни хора могат да гледат единствено земята, докато се разхождат навън. За съжаление, в нашата култура такива състояния се смятат за естествена част от остаряването. Нямаме изградени навици за превенция на повечето заболявания, които иначе биха могли да бъдат избегнати.

Проблемите с гърба и врата се зараждат още в детска възраст, когато децата прекарват часове приведени над чиновете, а в съвременния свят – и над таблетите. Обездвижването продължава и след завършване на образованието, когато работата пред компютър завземе най-малко 8 часа от денонощието. Но създаването на напрежение в определени части на тялото не се случва само при офис служителите, а при всички, които в работата си извършват едни и същи движения всеки ден. Определени части на тялото работят прекалено много и се изхабяват, а други – отслабват заради липсата на употреба.

Този дисбаланс създава не само неестетичен външен вид заради изкривяванията, болка и дискомфорт в опорно-двигателната система, но и всякакви други здравословни проблеми с механичен произход (лошо кръвоснабдяване, неефективно дишане, главоболие и др.), защото в тялото всичко е свързано. Позицията на тялото определя и позицията на органите и системите, което влияе върху тяхното функциониране, а това – върху вероятността за развиване на заболяване.

Галина Дензел е специалист по Ресторативно движение. Това е система за "пренареждане" или "подравняване" (от англ. alignment) на костите и ставите, така че тялото да е в правилна позиция за едно добро функциониране на органите и системите. Предлагаме ви няколко ценни урока от нея.

Първият урок е свързан с това, че спортът не гарантира добра позиция на тялото. Дори и да посещаваме фитнеса редовно, прекараните 2-3 часа седмично в упражнения, не могат да компенсират стоенето на едно място в неправилна позиция през останалото време. Освен това, спортуващите са склонни да правят едни и същи движения всеки път, като единственото, което променят са тежестите, които използват. По този начин те не само не разгръщат естествения за човешкото тяло диапазон на движение в различните му части, но и "затвърждават” вече създадените дисбаланси.

Спортът е важен, но като надграждане над оптимално подреден човешки скелет, който много малко от съвременните хора имат. Така Ресторативното Движение се явява една нужна и важна част от подготовката ни за по-интензивни движения, гарантира по-добро възстановяване и най-вече оптимална клетъчна регенерация и функция на всички системи за дълголетие, по-добро качество на живот и избягване на болестите на цивилизацията.

Стигаме отново до извода, че най-важното нещо за опазване на здравето е съзнателността. Ако искаме добре поддържано и здраво тяло, трябва да държим инерцията и еднообразието далеч от живота си. Според Галя има няколко неща, които е важно да правим по-често: да се катерим, да висим, да носим неща с различна тежест, да сменяме често позицията си на седене (и това върху което седим – стол, пода, швейцарска топка) и да ходим пеша.

Усетете сега, докато четете този текст, вратът ви напрегнат ли е? Наклонили си сте врата си напред, за да виждате по-добре написаното? Ако е така, най-вероятно, го правите през голяма част от времето, докато сте на компютъра.

Още един ценен урок от семинара: не е достатъчно да събереш плешките силно назад за половин минута, за да компенсираш за часовете, които си прекарал с ръце изпънати напред към клавиатурата и рамене приведени напред. Оказва се, че това не само не помага по никакъв начин да балансираме тялото си, но и създава допълнително напрежение между плешките и врата. За възстановяване на правилната позиция, трябва да поддържаме положение, при което плешките са спокойни и се намират в максимално широката си позиция, тоест максимално далече от гръбначния стълб при изправени рамене, а не приведени напред.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама