Как да предотвратим изкривяването на гръбнака


Как да предотвратим изкривяването на гръбнака
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правило ли ви е впечатление колко много възрастни хора на село и в града имат видимо изкривяване на гърба и са силно приведени напред? Риторичен въпрос. Със сигурност сте забелязали това. Някои възрастни хора могат да гледат единствено земята, докато се разхождат навън. За съжаление, в нашата култура такива състояния се смятат за естествена част от остаряването. Нямаме изградени навици за превенция на повечето заболявания, които иначе биха могли да бъдат избегнати.

Проблемите с гърба и врата се зараждат още в детска възраст, когато децата прекарват часове приведени над чиновете, а в съвременния свят – и над таблетите. Обездвижването продължава и след завършване на образованието, когато работата пред компютър завземе най-малко 8 часа от денонощието. Но създаването на напрежение в определени части на тялото не се случва само при офис служителите, а при всички, които в работата си извършват едни и същи движения всеки ден. Определени части на тялото работят прекалено много и се изхабяват, а други – отслабват заради липсата на употреба.

Този дисбаланс създава не само неестетичен външен вид заради изкривяванията, болка и дискомфорт в опорно-двигателната система, но и всякакви други здравословни проблеми с механичен произход (лошо кръвоснабдяване, неефективно дишане, главоболие и др.), защото в тялото всичко е свързано. Позицията на тялото определя и позицията на органите и системите, което влияе върху тяхното функциониране, а това – върху вероятността за развиване на заболяване.

Галина Дензел е специалист по Ресторативно движение. Това е система за "пренареждане" или "подравняване" (от англ. alignment) на костите и ставите, така че тялото да е в правилна позиция за едно добро функциониране на органите и системите. Предлагаме ви няколко ценни урока от нея.

Първият урок е свързан с това, че спортът не гарантира добра позиция на тялото. Дори и да посещаваме фитнеса редовно, прекараните 2-3 часа седмично в упражнения, не могат да компенсират стоенето на едно място в неправилна позиция през останалото време. Освен това, спортуващите са склонни да правят едни и същи движения всеки път, като единственото, което променят са тежестите, които използват. По този начин те не само не разгръщат естествения за човешкото тяло диапазон на движение в различните му части, но и "затвърждават” вече създадените дисбаланси.

Спортът е важен, но като надграждане над оптимално подреден човешки скелет, който много малко от съвременните хора имат. Така Ресторативното Движение се явява една нужна и важна част от подготовката ни за по-интензивни движения, гарантира по-добро възстановяване и най-вече оптимална клетъчна регенерация и функция на всички системи за дълголетие, по-добро качество на живот и избягване на болестите на цивилизацията.

Стигаме отново до извода, че най-важното нещо за опазване на здравето е съзнателността. Ако искаме добре поддържано и здраво тяло, трябва да държим инерцията и еднообразието далеч от живота си. Според Галя има няколко неща, които е важно да правим по-често: да се катерим, да висим, да носим неща с различна тежест, да сменяме често позицията си на седене (и това върху което седим – стол, пода, швейцарска топка) и да ходим пеша.

Усетете сега, докато четете този текст, вратът ви напрегнат ли е? Наклонили си сте врата си напред, за да виждате по-добре написаното? Ако е така, най-вероятно, го правите през голяма част от времето, докато сте на компютъра.

Още един ценен урок от семинара: не е достатъчно да събереш плешките силно назад за половин минута, за да компенсираш за часовете, които си прекарал с ръце изпънати напред към клавиатурата и рамене приведени напред. Оказва се, че това не само не помага по никакъв начин да балансираме тялото си, но и създава допълнително напрежение между плешките и врата. За възстановяване на правилната позиция, трябва да поддържаме положение, при което плешките са спокойни и се намират в максимално широката си позиция, тоест максимално далече от гръбначния стълб при изправени рамене, а не приведени напред.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама