Как да разбереш, че имаш висок холестерол


Как да разбереш, че имаш висок холестерол
Снимка: Thinkstock/Guliver

Високият холестерол е една от основните причини за възникването на сърдечни заболявания, които надминаха рака в класацията на най-фаталните болести в модерния свят. Повечето случаи на висок холестерол са в резултат от заседнал начин на живот, погрешни хранителни навици и затлъстяване.

За съжаление все повече хора, засегнати от това състояние, са в по-младата възрастова група. Още повече, че през последните години се наблюдава видимо покачване на броя на пациентите с висок холестерол, което от своя страна сочи за недостатъчно внимание от страна на хората към този здравословен фактор.

Въпреки че високият холестерол е сериозен здравен проблем, е възможно пълното излекуване от състоянието с помощта на ранна диагноза, освен ако причината за възникването му не е на генна основа. Повечето случаи на висок холестерол могат да се коригират с помощта на промени в начина на живот, диета с по-ниска консумация на мазнини и упражнения, но прекомерно високите нива могат да изискват и специални лекарства.

Симптомите на високия холестерол:

• Наличие на ксантоми

Излишният холестерол в кръвта може да се натрупа в сухожилията или други части на тялото. Когато това стане, се формират големи мехури, които се проявяват като жълтеникави петна по кожата и около очите. Наличието на тези т.нар. ксантоми е знак, че нивото на холестерола в кръвта е твърде високо.

• Болки в краката

Прекомерно високият холестерол в кръвта може да се отложи върху стените на артериите, което от своя страна да доведе до артериално заболяване на периферните кръвоносни съдове. Ограниченият поток на кръвта в артериите на краката може да предизвика болки и дискомфорт, които се усещат повече по време на упражнения и всяка друга физическа активност.

• Болки в гърдите

Непроследените и неконтролирани нива на холестерола в организма могат евентуално да доведат и до сърдечно заболяване в следствие на блокирането и втвърдяването на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания могат да предизвикат болки в гърдите, горната част на корема и врата. Понякога се появява и усещането за стягане в гърдите, което е съпроводено с болка и тежест в главата и изтръпване на ръцете и челюстта.

• Недостиг на въздух

Липсата на издръжливост у един здрав човек може да сочи за наличието на висок холестерол. Засегнатият може да чувства, че не му достига въздух по време на упражнения, при бързо вървене или дори по време на ежедневните дейности.

• Палпитации

Палпитациите са резултат от високото кръвно налягане в следствие на блокирането на артериите и ограничаването на потока на кръвта. Те се характеризират с неравномерни сърдечни удари. Сърцето сякаш пропуска един удар, а след това прави един по-силен. Палпитациите често са съпроводени от затруднено дишане.

• Прекомерно потене и периоди на изтощение

Ограничаването на потока на кръвта от сърцето към мозъка може да доведе до симптоми на удар. Пациентите в такива случаи започват да се потят прекомерно и усещат епизоди на силно изтощение.

Холестеролът е тихо заболяване, при което повечето симптоми се проявяват след като вече са нанесени значителни щети върху различни органи. Затова е препоръчително да си правим редовно рутинни изследвания и да хванем заболяването в самото начало - за да предотвратим развитието му и да се предпазим от усложнения.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама