Как да различите коронавирус от настинка


Как да различите коронавирус от настинка
Снимка: iStock/Guliver

Ако към обичайните симптоми на настинката – кашлица и повишена температура, се добави и разстройство – получава се типичната симптоматика на "Делта" варианта на коронавируса. Ако симптомите бързо се влошават, не отлагайте посещението при лекар, заяви пулмологът Инна Мишина пред руския телевизионния канал "Звезда".

"Ако всички тези симптоми започнат рязко да се засилват - особено гадене и диария, кашлицата прогресира и започнете да изпитвате задух, тогава най-добре да си направите тест за COVID-19", обясни Мишина.

Според нея при заразяване с коронавируса към симптомите на обикновената настинка се добавят намаляване на апетита, силно главоболие, нощно изпотяване и обща слабост. Пулмологът добави, че вече класическият признак на коронавируса - загуба на вкус и обоняние - може да не се появи при заразяване с щама "Делта".

Кашлицата при COVID-19 също така има важна отличителна черта - при нея не се отделят почти никакви храчки", каза пък имунологът Николай Крючков в коментар за телевизионния канал "Москва 24".

"При нея е трудно да се отделят храчки, тъй като възпалението е много дълбоко. В този случай кашлицата действително е пристъпообразна, силна", обясни лекарят.

Той също така отбелязва, че видът на кашлицата не я обозначава непременно като следствие на коронавирусна инфекция. При леко протичане на COVID-19 тя може да е лека, но при продължителното протичане на заболяването вече не е суха, тъй като храчките се произвеждат от бактериалната флора.

Единственият надежден начин да се установи дали дадено лице е болно от COVID-19 остава изследването. Според имунолога кашлицата - независимо от свойствата и признаците - е сериозна причина да се изследвате.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама