Как да се лекуваме при инфекция с Хеликобактер пилори


Как да се лекуваме при инфекция с Хеликобактер пилори
Снимка: iStock

При инфекция с Хеликобактер пилори често се наблюдава стомашно-чревен дискомфорт като гадене, тежест в стомаха след хранене, оригване.

Бактерията е доста агресивна, тъй като отделя токсини при дейността си, с които уврежда лигавицата на вътрешните органи. Вследствие на това се развиват и възпаленията, които се свързват с гастрит и язва.

Коварството на бактерията се крие в това, че за разлика от много други, вирее в киселата среда на стомаха, дори напротив, тази среда е благоприятна за нея. Приспособима е към външните условия и се закрепва устойчиво за стените на вътрешните органи. Оцелява с ограничен достъп на кислород и е способна дори да променя формата си.

Неприятното е, че заразяването може да стане по най-банален начин – чрез ползване на една лъжица или чаша със заразен човек, предава се по въздушно-капков път при кашляне и кихане, чрез целувка и други секрети.

Стандартното лечение, което се предлага от медицината, се нарича "тройна терапия" - една протекторна помпа и два антибиотика, а понякога се използва и четворна терапия с три антибиотика. Въпреки това, дори четворна терапия вече не е ефикасна в много случаи, поради често срещаната антибиотична резистентност. Стандартните лекарства, използвани също предизвикват много странични ефекти, включително подуване на корема, диария и нарушения на вкуса.

Те често пречат на пациенти да вземат пълния курс на антибиотици, което още повече намалява ефективността.

Най-честите симптоми, свързани с инфекция на Хеликобактер пилори: коремна болка , подуване на корема, оригване и стомашен рефлукс, постоянен лош дъх, гаден.

Каква алтернатива има човек в случая:

Пробиотиците са полезни бактерии, които допринасят за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт, подпомагат храносмилането и държат потенциално вредните организми в червата, като хеликобактер пилори, под контрол. Много проучвания показват, че пробиотиците, включително бифидобактериум и ацидофилус, спират и подтискат развитието на вредните бактерии .

Изследванията показват, че макар пробиотиците самостоятелно да не са особено ефективни при лечение на Н. Pylori инфекция, те могат да бъдат много полезни при съпътстваща терапия и за профилактика.

Добавянето на пробиотик към стандартната терапия значително подобрява лечението и намалява риска от странични ефекти, свързани с антибиотиците. Независимо дали ви лекуват с лекарства или не, пробиотикът е задължителен по време и след лечение на хеликобактер.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама