Как да се предпазим от хранително натравяне


Как да се предпазим от хранително натравяне
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хранителното натравяне е сериозно заболяване и възниква в резултат на консумацията на замърсени храни. Симптомите на предизвиканите от храни заболявания включват гадене, повръщане, стомашни спазми, диария, температура и чувство за умора. Симптомите започват часове след изяждането на храната и могат да продължат до 10-12 дни.

Хората с отслабени имунни системи, децата, бременните жени и най-възрастните хора по-често се разболяват след консумацията на замърсена храна. Паразитите, бактериите и токсините в неправилно съхраняваната и приготвена храна могат да предизвикат хранително натравяне. Предпазването от такова е възможно, когато следвате правилно правилата за безопасна консумация на храната.

Измиване

Мийте ръцете си с топла вода и сапун преди и след като пипате храната и преди хранене. Мийте кухненските съдове и прибори и всички повърхности, до които се докосва храната по време на приготвянето й. Това е особено важно, когато готвите сурово месо и риба. Измивайте всички сурови зеленчуци и плодове преди да ги сервирате или сготвите. Щателното измиване с вода е достатъчно, а използването на детергенти и други препарати не се препоръчва.

Разделно съхранение

Дръжте храните, които изискват готвене, отделно от тези, които са приготвени директно за ядене. Когато готвите месо, използвайте различна чиния, в която да поставите сготвеното месо преди поднасяне. Избягвайте да използвате повторно каквито и да е прибори и съдове, които са били в контакт със сурови риба, месо или яйца.

Температурна обработка

Гответе храните на безопасна температура. Рибата се нуждае от приготвяне на температура до достигане на поне 60 градуса. Температурата на пилешкото месо трябва да е над 70 градуса, а телешкото трябва да достигне вътрешна температура от поне 72 градуса, за да бъдат ефективно убити опасните бактерии.

Опаковане

Проверката на опаковката на храните може да предпази от възможно замърсяване. Изхвърлете всяка опаковка, която е била със счупено уплътнение или с изтекъл срок на годност. Опипвайте консервите за каквито и да е издутини или вдлъбнатини преди да изядете храната от тях. Увредената консерва може да доведе до нарастващ риск от ботулизъм.

Охлаждане

Съхранявайте нетрайните продукти в хладилник. Максималното време, което една храна може да прекара извън хладилника или фризера, е 2 часа. При температури над 32 градуса, максималното безопасно време за оставяне на храна извън хладилника според клиниката Майо е 1 час. Не замразявайте повторно месо след като веднъж сте го размразили. Размразявайте замразените храни в хладилника, в микровълновата или под студена течаща вода. Избягвайте да оставяте храните да се размразяват на стайна температура.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама