Как да се предпазим от слънчеви алергични конюнктивити


Как да се предпазим от слънчеви алергични конюнктивити

През последните дни се наблюдава увеличаване честотата на слънчевите алергични конюнктивити. Поради силното слънце и по-голямото отразяване на слънчевите лъчи от пясъка, се наблюдава по-голяма честота на слънчевите алергични конюнктивити на морския бряг.

Напоследък, силните слънчеви лъчи са опасни поради изтънения озонов слой, а това води все по-голямото проникване на лъчите върху земната повърхност.

Лятото може да се окаже натоварващ период за очите ни и причината затова е не само силната слънчева светлина, но и прахта, която по-лесно се разнася навън, вещества в морската вода или басейна, потенето и по-високата чувствителност на кожата...

Ултравиолетовите лъчи са от късовълновия спектър и достигат само повърхностния слой на кожата. Но прониквайки в нас, те причиняват увреждане на целия организъм. Когато са във високи дози именно те предизвикват слънчевите изгаряния. След години могат да причинят развитие на доброкачествени или злокачествени ракови образования на кожата на клепачите.

Ето някои данни за разпространението и отразяването на UV лъчите:

• 90% от UVB лъчите могат да преминат през тънката облачна покривка;

• 60% от дневната UV радиация достига земната повърхност в периода от 11ч до 16ч;

• Въпреки че водата отразява UV лъчите, 40% от лъчението достига на 50см под водната повърхност;

• Чадърът на плажа пропуска над 50% от ултравиолетовите лъчи, които достигат до земната повърхност;

• Пясъкът отразява до 25% от UV радиацията;

Малки количества от UV лъчите са полезни за хората и са от особена важност за синтезирането на витамин D.

Прекомерното излагане на детските очи на пряка слънчева светлина, може да доведе до трайни последици, които да се проявят години по-късно в повишена чувствителност и алергии.

Продължителното излагане на високи дози от ултравиолетови лъчи крие рискове и има хронични ефекти за очите.

Жените са по-често атакувани от слънчевата алергия.

Острите реакции на неконтролирано излагане на пряка слънчева светлина са алергичен конюнктивит и точков кератит.Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Тези възпалителни процеси са подобни на изгарянето на кожата, с тази разлика, че са засегнати деликатни тъкани в окото. Обикновено ефектите се проявяват с няколко часа закъснение. Често са съпроводени от болка, сълзене и чувствителност към всякаква светлина и сериозен дискомфорт.

Човешките очи притежават природна защита от слънчево излъчване. Хората инстинктивно ги присвиват, а ирисите рефлективно се стесняват, като по този начин се намалява проникването на прекалено ярката светлина и вредното й влияние. Освен това здравата очна леща притежава естествен филтър, който не пропуска част от ултравиолетовите лъчи.

За съжаление в течение на времето се проявяват дългосрочните ефекти от ултравиолетовите лъчи, сред които най-опасният е катаракта, известна още като перде. Най-честите симптоми са замъглено и неясно зрение, намалено цветоусещане, повишена чувствителност към светлина. Въпреки че заболяването протича по различен начин при всички хора, сред рисковите фактори за развитието му много изследвания посочват именно излагането на слънце и по-специално на UVB лъчи. Нещо повече: по данни на Световната Здравна Организация над 16 милиона човека в света страдат от слепота поради катаракта. При 20% от случаите загубата на зрение се дължи на високи дози на UV радиация и е можело да бъде избегната.

 

Да се внимава с комбинацията "излагане на слънце" и прием на медикаменти, които правят кожата по-чувствителна (това са т.нар. фотосенсибилизатори). Става дума например за определени хормонални препарати, противозачатъчните таблетки, антибиотици под формата на капки предимно от групата на тетрациклина, успокоителни и др.

Трябва да се използват слънчеви очила, които имат 100% защита от вредните UV лъчи в целия спектър от 100 до 400 nm. Ако използвате очила с негарантиран произход, със стъкла с висока степен на затъмнение, блокирате защитните механизми на очите си: премахвате дразнителя – ярката светлина и UV лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници. Това може да се окаже по-вредно за Вас, от колкото да не носите никакви очила. Те увреждат и очите, затова очилата са ефикасно средство за предотвратяване на увреждания на роговицата, лещата и ретината на окото, предпазват от действията на светлината и лъчите. Не се ли снабди с подходящи слънчеви очила, човек би понесъл съществени термични и фотохимически увреждания на очите.

Според критериите на Европейския съюз слънчевите очила се делят на пет групи. Те са отбелязани с цифри от 0 до 4 на всички очила. За България според географските особености най-подходяща е група 3.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама