Как да се предпазите от кърлежи това лято


Как да се предпазите от кърлежи това лято
Снимка: Thinkstock/Guliver

Летните месеци означават, че прекарваме все повече време навън - играейки, разхождайки се или работейки из градината си. А с всички тези дейности опасността от кърлежи е наистина голяма. Има все пак няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от ухапвания:

1. Отблъснете ги

Инсектицидите могат да бъдат използвани, за да отблъснат кърлежите – перметрин, инсектицидът, който е в антималарийните мрежи за легла, убива възрастните кърлежи, както и тези в стадий на ларви, които най-честите преносители на лаймската болест. За да се предпазите, е добре да третирате дрехите, чорапите и обувките си перметрин, защото повечето спрейове против кърлежи не действат всъщност срещу тях.

2. Бъдете бдителни у дома

Излизането на разходки и къмпингите не са най-разпространените начини да хванете кърлежи. Три четвърти от хората попадат на кърлежи докато са вкъщи или около дома – докато градинарстват или по детските площадки. Проверявайте децата си за кърлежи, всеки път след като се приберат от игра навън.

3. Стойте на слънце

Кърлежите имат пропускаща влагата кожа и външно покритие, което бързо губи влажността си. Затова те не могат да оцелеят в среда с по-ниска влажност от 80% в продължение на повече от осем часа. За да избегнете срещата си с тях, стойте на страна от купчините листа по земята, защото сянката и влажността им привлича кърлежите. Слънчевите места ви гарантират повече безопасност.

4. Променете средата

Повечето кърлежи около домовете живеят на няколко метра между двора и гористата местност. За да предпазите двора си от тях, използвайте озеленяване, което предпазва от мишки, елени, дребни гризачи и останалите животни, които пренасят кърлежите. Премахвайте купчините листа и храстите в близост до къщата. Не забравяйте да разположите площадките за игра на слънчево място. Освен това кърлежите не биха преминали бариера от дървени стърготини, която можете да разположите покрай двора си, защото сухият материал допълнително ги изсушава.

5. Проверявайте кучето

Въпреки че повечето кърлежи, прихващащи се към кучетата, не носят зарази и болести за хората, има няколко вида, които използват кучетата само за придвижване, така че проверявайте домашните си любимци, веднага след като се върнете от разходка.

6. Покрийте се

Ако сте добре покрити, кърлежите няма да могат да се захванат за вас. Да напъхате панталоните в чорапите си може да изглежда нелепо, но ще ви спаси от тези вредители и от болестите, които пренасят.

7. Носете светли дрехи

Това е най-лесният начин да забележите кърлежите. Обикновено те са с големина на маково семе, така че ако носите светли дрехи, това би ви помогнало да ги забележите, когато се прикрепят към вас.

8. Използвайте сушилня

Заради склонността на кърлежите да се дехидратират бързо, най-доброто решение да се отървете от тях би било веднага да сложите дрехите си в сушилнята за един бърз цикъл. Кърлежите могат да оцелеят след прането, така че не хвърляйте дрехите си в купчината за пране, докато съберете достатъчно дрехи за пералня, а веднага ги пъхнете за пет минути в сушилнята.

9. Вземете си душ и проверете за кърлежи

Ако сте били изложени на рискови дейности, предразполагащи към ухапвания от кърлежи, веднага след като се приберете вкъщи, свалете дрехите, огледайте тялото си за малките вредители и си вземете душ. Така ще можете да се предпазите от лаймската болест, преди кърлежите да са успели да ви ухапят и да са предали болестта.

10. Отстранете кърлежа

Ако дори след всички тези съвети сте ухапани от кърлеж, веднага го премахнете от кожата си с помощта на пинцети. Задължително посетете личния си лекар, ако забележите симптоми на настинка или обрив около мястото на ухапването.

 

Източник: huffingtonpost.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама