Как ни се отразява големият студ


Как ни се отразява големият студ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според специалистите най-страшен е не самият студ, а разликата между температурите навън и в затворените помещения, която в най-студените дни може да надмине 30 градуса.

Тази температурна амплитуда е особено неприятна за хората с високо кръвно и различни заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи.

В такива дни те често изпитват главоболие, резки “скокове” на кръвното налягане и “прескачане” на сърцето.

Затова онези, чието състояние е по-сериозно, най-добре да не излизат изобщо, но ако все пак се налага, да носят със себе си лекарствата, които са им предписани.

Най-незащитената от студа част от тялото разбира се е лицето - особено носът, бузите, брадичката. Даже при кратък престой на студено, кожата на лицето става суха и бледа.

При прибиране на топло, през първите 15-ина минути може да възникне алергична реакция – да се появят червени петна и дори леки отоци. Лекарите не препоръчват никакви мерки – след няколко часа тази реакция би следвало сама да изчезне.

Студовият дерматит е по-сериозно състояние. Симптомите за него се появяват не само по лицето, но и по ушите и китките на ръцете, понякога и по пръстите на краката. Това вече е заболяване. То се характеризира със зачервяване и подуване на някои места по посочените части на тялото, които започват да сърбят, а ако не бъдат взети мерки, след време започват да се лющят и болят.

Дерматолозите препоръчват да се приемат препарати, съдържащи витамин А, витамин С и тези от групата В.

Ако заради излагането на студ се появят проблеми с устните, това не е за подценяване. Лекарите наричат състоянието метеорологичен хейлит. За неговото лечение могат да помогнат отново препаратите на витаминна основа, както и различните видове пудри и противоалергични  кремове.

Най-неприятна последица от студа е измръзването. В резултат на него кожата побелява, а в тъканите настъпват понякога необратими промени.

Постепенното! затопляне е ключово, за да се справите с измръзването. Ето как трябва да го постигнете:

• Предпазете кожата си от още измръзване – ако сте на открито, опитайте да стоплите измръзналите си ръце, като ги поставите под мишниците. Можете да ги сложите, разбира се задължително с ръкавици, върху лицето, носа и ушите и по този начин да предпазите и тях. Противно на широко разпространеното, но напълно погрешно, мнение, не търкайте засегнатата област - особено пък със сняг!

• Потърсете топло място, за да избягате от студа – веднага щом влезете в затоплено помещение, свалете влажните или мокри дрехи.

• Постепенно затоплете измръзналите области – потопете ръцете или ходилата си в съд с топла вода (около 40-42 градуса). Обвийте останалата част от тялото с топло одеяло. Не използвайте директна топлина като тази от отоплителна печка или камина, тъй като тази топлина може неусетно да предизвика изгаряния върху и без това изтръпналата кожа.

• Не вървете, когато ходилата и пръстите на краката ви са измръзнали – така може да задълбочите тъканната увреда.

• Потърсете спешна медицинска помощ – ако вкочанеността или болката продължат по време на затоплянето или пък се образуват мехури, потърсете незабавно медицинска помощ.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама