Какаото подобрява мозъчната дейност


Какаото подобрява мозъчната дейност
Снимка: iStock/Guliver

Италиански изследователи са установили, че определена доза какао на ден действа като хранителна добавка, бореща се с различни отрицателни аспекти на влошаването на мозъчната дейност.

Според тях ежедневното приемане на какао е свързано с подобряване на паметта и визуалното възприемане на информация, пише научното издание Science Alert.

Досега бяха известни множество други ползи от естествените химикали, които се съдържат в какаото. Например полифенолът в черния шоколад се смята, че успокоява и увеличава чувството на задоволство, а флаванолът може да обърне процеса на влошаване на паметта с напредването на времето.

Въпреки това обаче учените предупреждават, че тази информация не трябва да ни служи като оправдание за неограничена консумация на шоколад, тъй като какаото съдържа и някои токсични химикали като теобромина. Въпреки че има риск от натравяне с него, човек трябва да изяде 85 шоколада, за да му подейства.

В настоящото проучване, основаващо се върху други по-ранни изследвания за прием на какао под формата на напитка или шоколад за период от пет дни до три месеца, учените са били фокусирани основно върху ефекта на флаванола върху мозъка. Те са установили, че след продължителна консумация на какао се наблюдава подобряване на работната памет и възприемането на визуална информация, като ефектите зависят от възрастта на доброволците.

При по-възрастните хора дългият прием на какаов флаванол подобрява вниманието, обработването на информация, работната памет и говора. Най-добър ефект шоколадът има при хора с умерени увреждания на мисловната активност и в началото на процес по загуба на паметта.

При здравите хора, без проблеми с паметта, шоколадът също допринася за нормалното функциониране на мозъчната дейност.

Много полезно се оказва какаото за една определена група хора – жени с проблеми със съня или работещи на смени. При дами, които цяла вечер не са могли да спят, шоколадът помага за облекчаване на когнитивните проблеми, свързани с липса на сън.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама