Каква е причината да преяждаме?


Каква е причината да преяждаме?
Снимка: iStock

Със сигурност ви се е случвало - дори самата мисъл за вкусна храна е способна да предизвика слюноодтеляне. А колкото по-живо си представяте такава храна, толкова по-силно е желанието за нея.

Психолозите потвърждават, че хората с развита фантазия са по-склонни към преяждане и напълняване. Но откриват и друго: че не визуализацията на храната, а фантазията за аромата й влияе по-силно на апетита и на теглото.

Според изследователи от университета в Йейл способността да си представим точно как ухае блюдото е пряко свързана с повишаването на Индекса на телесната ни маса (BMI). Учените правят изводите въз основа на проучване, в което доброволци попълват въпросник, оценяващ силата на въображението им. Две от темите в него са свързани със способността им да си представят външния вид и аромата на обекти, които не са храна. Третата тема е само за храна.

Доброволците са поканени да си представят вкуса и уханието на пресен хляб, печено месо, пуканки, месо на грил. Създаденият от фантаизията образ на храните се оценяван по скала, която отчита BMI на доброволците. Оказва се, че хората с най-ярки образи на храна в ума имат и най-висок BMI и че той е свързан повече с мириса на храната, а не с това как тя изглежда.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама