Известни със сладкия си вкус и кремообразна текстура, бананите са едни от най-популярните плодове в света. Поради това се продават в почти всеки супермаркет, най-често до банани плантани. На пръв поглед последните може да изглеждат просто като големи зелени банани, но това не е един и същ плод. Всъщност бананите и плантаните имат толкова различни вкусове и текстури, че не са взаимозаменяеми в рецептите. Любопитни ли сте? Прочетете по-долу, за да разберете повече.
Какво представляват бананите?
Бананите растат на дървета от рода Musa, които са местни за Югоизточна Азия. Има различни видове банани, но сортът, с който вероятно сте запознати, е Cavendish, който най-често се продава в магазините. Те имат извита форма и са с дължина от 17 до 23 см. Когато са неузрели, бананите имат светлозелена кора, която с времето пожълтява, като в крайна сметка развива кафяви петна, докато процесът на зреене продължава.
Още: Супер трик как да предотвратите потъмняването на бананите
Хранителна информация
Тропическите плодове са богати на бързо усвояеми въглехидрати като глюкоза и фруктоза, което ги прави предпочитан източник на бърза енергия. Те също така предлагат няколко основни хранителни вещества, включително калий, витамин C, витамин B6 и магнезий.
Вкус и текстура
Месестата част на идеално узрял банан е сладка и полутвърда. Тази плът ще стане по-мека и по-сладка с узряването си, но ако узрее твърде много, ще се окисли и ще покафене. (За разлика от тях, неузрелите банани са жилави и горчиви.)
Още: Какво се случва с тялото, ако ядете само банани
Какво представляват платаните?
Въпреки сходния си външен вид, платаните не са същите като бананите. Въпреки това, подобно на бананите, платаните растат на дървета от рода Musa, което означава, че са роднини. Платаните също са зелени, когато не узреят, и стават жълти и кафяво-черни, когато узреят. В противен случай те обикновено са по-дълги и по-твърди от бананите, а кората им е по-дебела.
Хранителна информация
Въпреки че са от същото ботаническо семейство като бананите, платаните притежават различни хранителни характеристики. Като начало, те имат повече нишесте и по-малко захар, особено когато са зелени. Освен това, те съдържат повече фибри и устойчиво нишесте, което поддържа баланса на кръвната захар и храносмилателното здраве. Платаните са богати и на витамини A, C, B6, както и на магнезий и калий; като цяло хранителният профил на плода е по-подобен на този на картоф, отколкото на банан.
Вкус и текстура
Струва си да се отбележи, че платаните обикновено се готвят преди консумация. Въпреки това, сготвените неузрели зелени платани са твърди, плътни и нишестени – отново, почти като картофите. Зрелите жълти платани са по-сладки и меки, когато се сготвят.
Кои са по-здравословни?
„Бананите и платаните са хранителни плодове от едно и също семейство, но единият не е по своята същност "по-здравословен" от другия – зависи от вашите хранителни нужди и как планирате да ги използвате.
Ако търсите бърза закуска, гориво за тренировка или нещо, което да задоволи желанието ви за сладко, изберете банан. Плодът е богат на бързо усвояеми въглехидрати, които ще ви дадат тласък на енергия. Освен това, бананите са удобни за пътуване и вкусни сурови, така че можете да ги ядете в движение. Но ако приготвяте солено ястие, искате нещо по-засищащо или търсите универсална съставка за готвене, платаните са правилният избор. По-високото съдържание на нишесте в платаните също ще осигури по-устойчива енергия.