Kaкво НЕ трябва да правите, ако ви ухапе кърлеж


Kaкво НЕ трябва да правите, ако ви ухапе кърлеж
Снимка: iStock/Guliver

При ухапване от кърлеж често допускаме определени грешки. Ето какво не трябва да правите никога:

1. Не мажете кърлежа с масло, слюнка или алкохол

Много хора са на мнение, че мазането на кърлежа с масло, слюнка или алкохол блокира способността му да диша и следователно той ще падне сам. Но науката не потвърждава това.

Какво трябва да направим в случая? Не чакайте кърлежът да се задуши и да падне, а се опитайте да го премахнете веднага. Това може да стане с помощта на обикновен конец или специално приспособление, което се продава в аптеката. Същевременно се опитайте да извадите целия кърлеж, без да откъсвате главата му: именно в нея са разположени слюнчестите жлези, които могат да причинят инфекция. Ако откъснете главата на кърлежа, отстранете я с игла. Разбира се, иглата трябва да се дезинфекцира преди това.

2. Не мачкайте кърлежа. И не го изхвърляйте!

Какво да правите, след като извадите кърлежа? Поставете го в буркан или бутилка или контейнер, в който можете да го занесете в лабораторията и да го изпратите за анализ. Най-добре е да направите това в същия ден, но ако това не е възможно, можете да го съхранявате в затворен контейнер до 3 дни.

Кърлежът може да бъде носител на огромен брой вирусни заболявания, най-опасните от които са енцефалит и борелиоза. Най-тежките последици от енцифалита включват парализа, загуба на зрение и слух. Ако борелиозата не се лекува, са възможни проблеми със ставите, сърцето, зрението и слуха.

3. Не дарявайте кръв в деня след ухапване от кърлеж

Дори и да сте инфектирани антителата в кръвта не се появяват веднага, а след 2-3 седмици. Но е възможно да се предпише повторен анализ 3 седмици след първия преглед.

4. Не пренебрегвайте опасните симптоми, които могат да се появят дори след месец

Ако около мястото на ухапване се появи зачервяване или температурата ви се повиши в рамките на 3-30 дни (до 38-40 градуса), незабавно потърсете медицинска помощ и не забравяйте да уведомите специалиста за кърлежа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама