Какво причинява стресът на тялото ни


Какво причинява стресът на тялото ни
Снимка: Thinkstock / Guliver

Стресът е неизбежен във всекидневието ни и често може да вземе превес над нас. Понякога не осъзнаваме колко всъщност е вреден за нас и за телата ни - от кожата до ноктите. Надяваме се тази информация да ви накара да се замислите над проблема и да предприемете мерки срещу вредното влияние на стреса.

1. Стресът изсушава кожата

Това често се случва като следствие от недоспиването или нарушения сън. Бариерата, която по принцип предпазва от изсушаване на кожата, също много се влияе от стреса и пречи на кожата да съхранява повече вода, което води до нейното изсушаване.

2. Повишава шансовете за поява на акне

Сухата кожа и стресът са основни предпоставки за образуването на акне. Може да забележите появата на много пъпки по лицето и тялото си и ако не предприемете необходимите действия, те може да се развият до по-големи мащаби.

3. Поява на бръчки

Когато сме стресирани, хормон, наречен кортизол, се отделя върху кожата ни. Той е известен най-вече като "хормон на стреса“ и е отговорен за появата на кожни проблеми, каквито са пъпките, бръчките и фините линии по лицето.

4. Крехки нокти

Знаехте ли, че стресът влияе и на маникюра ви? Ноктите страдат от стреса, образуван в тялото, стават крехки и се чупят лесно, защото организмът ни не им обръща достатъчно внимание заради другите проблеми, с които се бори.

5. Липса на колаген

Колагенът е един от най-важните протеини за здравето на кожата ни. Наличието му кара кожата да изглежда свежа и млада, а когато сме подложени на стрес, това намалява приема на кислород и други хранителни вещества от кръвните телца. Това води до по-малко отделяне на колаген, което кара кожата ни да остарява по-бързо и по-видимо.

6. Загуба на коса

Загубата на коса е един от най-видимите знаци, че страдаме от стрес. Ако забелязвате, че косата ви е по-тънка, изсушена, пада по-обилно от обикновено или цветът й избледнява, това са ясни знаци, че трябва да си дадете почивка.

7. Дехидратация

Дехидратацията не се забелязва често и в повечето случаи няма да разберете, че страдате от липса на вода до последния момент. За да предотвратите това, поемайте големи количества течности през деня и си набавяйте нужните витамини с редовно и здравословно хранене.

8. Прекомерно потене

Може да решите, че просто сте изнервени и притеснени, но потенето е знак и за появата на стрес. Ключовите зони, които се изпотяват при наличието му, са дланите на ръцете и стъпалата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама