Какво разкрива лицето ви за вашето здраве


Какво разкрива лицето ви за вашето здраве

Кожата по тялото ви може да разкрие здравословното състояние на целия ви организъм. Това казва Ан Чапас от съюза на дерматолозите в Ню Йорк. Тя добавя: "Като част от имунната система, кожата се защитава срещу факторите на околната среда, затова когато тялото ви се бори с едно заболяване, може да забележите реакции и върху кожата си като акне и зачервяване". Ето и как да прочете правилно знаците по кожата ви в огледалото:

Акне

Причината за появата на акне е хормоналният дисбаланс в организма. При много жени акнето се появява на брадичката, която е изключително чувствителна към покачването на прогестерона и тестостерона в тялото. Ако акнето протича болезнено и обхватно, е необходимо да се отиде на консултация при гинеколог.

"Дълбокото кистозно акне по брадичката и по продължението на линията на челюстта може да е признак за поликистоза на яйчниците или различни хормонални аномалии", казва Чапас. Ако това състояние не се лекува, то може да доведе до безплодие и диабет.

Погрижете се за здравето си: За някои пациентки противозачатъчните хапчета са удачен вариант за преборване с хормоналните си аномалии, но ако предпочитате да се лекувате без хормони, попитайте лекаря си за спиронолактон, лекарство, което блокират рецепторите на тестостерона , предотвратявайки появата на акне по кожата.

Трябва също така да знаете, че прекомерното равнище на захарта в организма може да е причината за пъпчиците по лицето, затова избягването на сладкото е удачен начин да се справите с нежеланото акне. "Някои изследвания показват, че елиминирането на преработените захари и придържането към пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци може също така да намали хормоналните стимули, водещи до акне", добавя Чапас.

 

Тъмните кръгове под очите и подпухналостта на лицето


Честа причина за появата на тъмните кръгове под очите или подпухналостта на лицето са алергиите. Хроничните алергии причиняват разширяване на кръвоносните съдове и могат да предизвикат отоци под очите в синьо-лилав оттенък.

"Много хора не осъзнават, че страдат от алергии. Те идват в желанието си да получат професионални кожни корекция, защото си мислят, че имат кожен проблем", обяснява Ранела Хирш, бостънски дерматолог и бивш президент на Американското дружество за козметична дерматология и естетична хирургия. Тя обяснява, че алергените също така предизвикват освобождаването на хистамин, химикал, който допринася за подпухналостта и може да причини сърбеж и сълзене на очите. Ако подуването се разрасне и започне да променя цвета си, тогава положението със сигурност се влошава и пациентът има нужда от професионална помощ, тъй като това състояние води и до спукване на капиляри.

Погрижете се за здравето си: Ако симптомите са нови за вас, опитайте помощта на антихистамин като Алегра или Зиртек. Приема на лекарството, както е указано, трябва да намали дразненето в рамките на няколко седмици. Ако това не ви даде облекчение и не сте сигурни за причинителя на отоците, задължително се обърнете към вашия лекар, за да установи точната причина и да назначи най-доброто лечение.

Зачервяване


Причината за зачервяванията може да е стрес, храносмилателно разстройство или лупус.

"Червените петна, които идват и си отиват по лицето и шията ви, може да са свързани със стреса или да са причинени от колебания в хормоните ви", твърди Хирш. Така например розацеята, която е съвкупност от малки червени пъпчици, може да бъде признак на храносмилателни заболявания.

"Кожата и стомашно-чревния тракт са предназначени за защита на тялото, като поддържат баланса в тази област. Ето защо храносмилателните проблеми могат да окажат влияние върху здравия вид на кожата", обяснява Чапас. Когато страдащите от розацея започнат прием на антибиотици, за да изчистят високите нива на бактерии в малките черва, кожата им се подобри, това показва изследване от 2008г.,публикувано в медицинско списание за гастроентерология и хепатология.

Най-сериозен обаче е маларния обрив - червен обрив, имащ симетрична форма на пеперуда, който обикновено се отключва в горната част и в средата на двете бузи. "Това е класически симптом на лупус, заболяване, което атакува имунната система", обяснява Хирш. Ако се чувствате по-уморени от обикновено, получавате лесно синини и започнете да губите тегло, веднага посетете вашия лекар.

Погрижете се за здравето си: Стойте далеч от слънцето и пикантните храни, фактори, които могат да изострят зачервяването. Вземете участие релаксиращи дейности (като йога или медитация), които често помагат на организма да се справи с калцирания стрес и да засилят имунната система. Също така опитайте да приемате пробиотици, здравословните бактерии, които помагат за регулирането на храносмилането. Пийте повече кисело мляко с живи бактерии и айран. Можете също така да приемате хранителни добавки за дебелото черво, които съдържат три пробиотични щамове.

Източник: shine.yahoo.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама