Какво се случва, когато децата спрат захарта


Какво се случва, когато децата спрат захарта
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували за вредата от сладкото, но според американски учени ограничаването от сладко в рамките на само 10 дни има редица положителни ефекти при децата, пише Си Ен Ен.

Проучване на екип на д-р Робърт Лустиг от Калифорнийския университет е показало, че намаляването на захарта при изследвани 43 деца води до спад на нивата на триглицерид със средно 33%, намаляване на нивата на т. нар. лош холестерол с 5 пункта, както и на диастолното кръвно налягане (т. нар. долна граница).

Всички от изследваните деца значително са намалили риска си от диабет, а нивата им на кръвна захар и инсулин са се нормализирали.

Въпреки че много хора правят грешката просто да броят калориите, които приемат, между тях има разлика като за мнозина най-вредни са именно калориите от захарта.

Трапезната захар, която всички познаваме се състои от равни части глюкоза и фруктоза. Според автора на изследването д-р Лустиг именно фруктозата е вредна за нашето здраве. Тъй като нашите тела използват глюкозата като предпочитан източник на енергия, тя лесно се метаболизира и изразходва като излишъка се складира в нашите мускули или черен дроб под формата на гликоген.

Това обаче не е случаят с фруктозата, която се обработва само на едно място – в черния дроб. Тъй като този орган на човешкото тяло може да обработва наведнъж само ограничено количество фруктоза, излишъкът се превръща в мазнини. Черният дроб започва да произвежда мазнини, което е нездравословно, тъй като те могат да се разпространят и в кръвообращението, увеличавайки риска от мозъчни удари и инфаркти.

Друго отрицателно качество на фруктозата е, че тя не потиска хормона на глада – грелин, така че независимо че човек яде много от нея, не се чувства сит.

Проучването на Лустиг обаче не е било насочено към свалянето на килограми при децата, а единствено към регистрирането на влиянието на захарта върху човешкото тяло. Участниците в него са намалили приема си на захар от 28% на ден на 10%, но тя е била заместена с други сложни въглехидрати.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама